İş dünyası 2016 için temkinli

Bursa iş dünyası 2016 yılında umutla bakmak istiyor, ancak 1.300 liraya yükseltilecek asgari ücretin getireceği yükle ilgili belirsizlik, Rusya krizi ve küresel gelişmeler şimdilik bunun önüne geçiyor.

İş dünyası 2016 için temkinli

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Yeni yıla sayılı günler kala Bursa iş dünyası temsilcileri beklentilerini ve önerilerini aktardı. 

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, iki yıla yayılan seçim maratonunun ardından 2023 yılına özel hedefleri olan bir ülkenin ekonomiyi ana gündem maddesi olarak belirlemesi ve atılan tüm adımları ona göre kurgulaması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin bloklar arasındaki güç mücadelesinin tam ortasında kalmış durumda olduğuna dikkat çeken Baylan, son günlerde yaşanan küresel ve bölgesel koşulların seri bir şekilde değişmesinin şuanki kırılgan yapıyı daha çok etkilediğini kaydetti. Baylan, “Kronik yapısal sorunumuz olan cari açık çözülmediği veya sorunun çözülmesi için yeni bir sayfa açılmadığı sürece dünya ekonomisindeki gelişmelerin ve iç siyaset ortamının sürüklediği kırılganlıklar devam edecektir” dedi.

PAZAR KAYBI YAŞANACAK

Söz konusu kırılganlıklar ölçüsünde her yılsonu beklentilerinin bazen olumlu bazen de olumsuz olarak devam edeceğini, ancak beklenen hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağını aktaran Baylan, ”Bu haliyle Türkiye ekonomisi enflasyon ile büyüme tercihleri arasında konjonktürel olarak dalgalanan ancak sürdürülebilir büyüme patikasına sağlıklı bir biçimde yönelmeyen bir yapıya mahkûm olmak durumunda kalmaktadır” diye konuştu. 

Baylan, Türkiye’nin 2015 yılsonu ihracatının da geçen yıla kıyasla olumsuz bir performans sergilediğini dile getirerek, “O nedenle gözler 2016’ya çevrilmiş durumda” dedi. Sözü asgari ücrete getiren Baylan, rakamın bin 300 liraya yükselmesiyle özellikle hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçılarının rekabet gücünün zayıflayacağına işaret etti. Buna bağlı olarak sektörde pazar kaybı yaşanacağını ifade eden Baylan, ”Ayrıca son iki aydır bu alanda taleplerde artış gösteren Rusya ile olan ticaretin olumsuzluğa dönmesi, diğer sektörlerin ihracat dengesini de etkileyecektir” diye konuştu.

ENFLASYON TIRMANABİLİR

Geçtiğimiz dönemlerde değerli TL ile rekabet eden ihracatçıların bugün de jeopolitik risklerin oluşturduğu olumsuzluklarla savaştığını anlatan Günal Baylan, bilimsel değerlendirme ve yol haritası önerdi. Baylan, “2015 yılı sonunda yıllık enflasyon hedefinin üzerinde kalınacağını söyleyebiliriz. Asgari ücrette ocak ayında yaşanacak artış ve Fed’in faiz artırımı konuları ile paralel olarak görülen dövizdeki yükselme riski, önümüzdeki dönemde enflasyonu yukarı yönde tırmandırmaya devam edecektir” dedi.

ÇEVREMİZDEKİ SORUNLAR BİTERSE 2016 DAHİ İYİ OLUR

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Başkanı Hüseyin Durmaz, dünyada 2015’in herkes için çok da keyifli geçmediğini söyledi. Paritenin ihracata etkisine değinen Durmaz, ”Az büyüdük belki ama 2016’nın çevremizdeki sorunların da bitmesiyle, ülkemiz sanayisinin, ihracatının, yapılanmasının, mevzuatların hepsinin altından kalkacağımız bir yıl olmasını arzuluyorum. Yeni yıl, 2015’ten inşallah daha iyi olur. Temennimiz budur” dedi.

UMUDUMUZU KAYBETMEDİK

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay, 2015 yılının inişli çıkışlı bir seyir izlediğine dikkat çekti. Atalay, “2016’dan çok umutlu değiliz ama umudumuzu tamamen yitirmiş de değiliz. Kendimizi yeniliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir fuarımız olacak. Bu fuar sektörümüzde bir sinerji yaratacak. Yeni pazarlar açacak. Herşey daha güzel olacak. Herkes için daha iyi bir yıl diliyorum” diye konuştu. 

SIKINTILAR ‘DESTEK’LE AZALIR

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Türkiye’de yaşanan iki seçimin ekonomiye menfi tesiri olduğunu kaydetti. Küresel bazda da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Gürses, “Buna rağmen Türk ekonomisi iyi bir performans gösterdi. Kalkınma rakamları ve cari açıktaki azalma güzel gelişmelerdi. 2016 yılı da biraz sıkıntılı olacaktır ancak Türk ekonomisi planlanan büyümeyi gerçekleştirebilirse bir sorun yaşanmayacak ve çok daha iyi bir yıl yaşanacaktır. 2016’da en önemli sıkıntılardan biri asgari ücret konusu olacak. Devletin burada elini taşın altına koyması gerekiyor. Devlet destek verirse sıkıntılar çok hafif atlatılır. Umuyoruz ki 2016 ülkemizde de küresel bazda da güzel geçer” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X