İş dünyası 2018’den umutlu

Zor bir yılı geride bırakan Türk iş dünyası, 2018’e umutla bakıyor. İş dünyası temsilcileri, küresel ekonomideki gelişmelerin şekil vereceği 2018’de üretim, yatırımlar ve ihracatın hız kazanacağını öngörüyor.

İş dünyası 2018’den umutlu

Gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşan iş dünyası örgütlerinin temsilcileri, alınan tedbirlerin ve verilecek teşviklerin etkisiyle ekonomideki daralmanın geride kalacağı, üretim, yatırımlar ve ihracatın hız kazanacağı görüşünü taşıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, bu sene ekonominin geçen yıl gibi zorlu bir yılın ardından oldukça hızlı ve beklentileri aşan bir ayağa kalkma süreci yaşadığını söyledi. Bu bağlamda, son dönemde uluslararası kuruluşların da Türkiye ekonomisinin GSYH gelişimine dair projeksiyonlarını birer birer ve belirgin ölçüde yukarı yönlü revize ettiğini hatırlatan Olpak, ‘’Bu dönemdeki söz konusu üstün performansımızın arkasında, şüphesiz devletimizin zor bir zamandan geçerken ekonomimize elini uzatmış olması önemli bir rol oynadı. 2017 yılında gerek sektörlerimize sunulan teşvikler gerekse Kredi Garanti Fonu (KGF) marifetiyle finansmana erişimin desteklenmesi, ekonomimiz için adeta can suyu oldu. Keza istihdam seferberliği, iş gücümüzün elinden tutan önemli bir girişim oldu. Ekonomi yönetimimizden yapılan açıklamalar bizlere daha da umut veriyor, emin adımlar atmamızı sağlıyor. Yatırım harcamalarının 2017 yılında artış eğiliminde olması, geniş kapsamlı reformların 2018 yılının ilk çeyreğinde hayata geçirilecek olması, iş dünyasında aktif yatırım hedefleyen her firmamızın 2018 yılına güvenle adım atmasını sağlayacak, doğrudan yabancı yatırımların artmasını sağlayacak” dedi.

EKONOMİ DAHA ÜRETKEN OLACAK

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, 2017’nin ekonomik büyüme açısından umutların yeşertilip büyütüldüğü bir yıl olduğuna dikkati çekerek, bunun en önemli kaynağı ve ayağının hükümet tarafından daha 2017 yılına girilmeden alınan önlemlerle finansman kalitesinin, finansmana erişim imkanlarının yükseltilmesi olduğunu vurguladı. Ekonominin tüm olumsuz beklentilere karşın rekorlar kırarak 2017 yılını tamamladığını anlatan Bahçıvan, ‘’Yaklaşan 2018 yılında ekonomimizin daha üretken, verimli ve güçlü bir seyir izleyeceğini, bu yıl yeşeren umutlarımızın karşılığını hep birlikte 2018’de alacağımızı düşünüyorum. Şimdiden görmekteyiz ki Türkiye ekonomisi negatif bir büyüme dönemine girdikten sonraki bir, iki sene yükselen büyümesini çok başarıyla götürebilmektedir. Bunun örneklerini 2009 yılındaki küçülmenin ardından 2010 ve 2011 yıllarındaki büyümelerde gördük. O nedenle 2017’deki KGF gibi başarılı finansal uygulamaların aksatılmadan, biraz da ders alınarak ve geliştirilerek uygulanması halinde 2018 yılının da çok başarılı bir yıl olarak ekonomi tarihimizdeki yerini alacağını düşünüyorum… Önümüzdeki yılı üretim odaklı, nitelikli büyüme açısından iyi değerlendirmeli ve kırılganlıklarımızı hafifletmeye odaklanmalıyız. Ülkemizin sahip olduğu potansiyelin büyük olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

İYİMSER BEKLENTİLERİ KORUYORUZ

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, bu yılın Türkiye ekonomisinde güçlü büyüme oranlarının gerçekleştiği bir dönem olduğunu belirtti. Ekonomi yönetimi tarafından alınan ek tedbir ve teşviklerle üçüncü çeyrekte 4 ana faaliyet kolunda da genişleme gözlendiğine işaret eden Kaan, şöyle devam etti: ‘’Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ekonomiye enjekte edilen ek kaynakların, vergi indirimlerinin ve ihracattaki canlanmanın büyümeyi harekete geçirdiği görülüyor. 2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini bekliyoruz. Bilhassa imalat sanayisinde gerçekleşen yüzde 15,2’lik artışla yüzde 14,8 genişleyen sanayi sektörü önümüzdeki dönem için umut vermektedir. Yılın tamamı için büyüme oranının yüzde 7 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı da böyle bir motivasyonla girdiğimiz ve önde gelen ekonomiler arasından pozitif olarak ayrıştığımız bir yıl olacaktır. Bu bağlamda 2018 yılında Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak reel ekonomiye yönelik iyimser beklentilerimizi koruyoruz.”

HAREKETLİ BİR YIL OLACAK

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da, bu yıl kur savaşlarının yanı sıra oluşturulmaya çalışılan yeni ticari haritalara şahit olunduğunu söyledi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibarıyla tüm bu çatışmaların tam ortasında yer aldığını hatırlatan Cesur, gelecek yılın siyasi ve ekonomik açıdan hareketli bir yıl olacağını dile getirdi. Bu süreçte ekonomisi sağlam temellere oturmuş olan Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini vurgulayan Cesur, ‘’Türkiye ürettiği politikalar ve göstermiş olduğu reflekslerle doğru adımları atmaktadır. Yapısal reformların devam etmesi ve çözüm odaklı olması, büyümede niteliğin yakalanması, cari açığın önüne geçecek dışa bağlı ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak adımların atılması, turizmde bir önceki yıla oranla hareketliliğin artması, gıda politikalarının netleştirilerek enflasyon oranın yeniden tek haneye indirilmesi ve istihdama yönelik yatırımların teşvik edilmesi ile bu yıl elde ettiğimiz büyüme rakamının korunabileceği veya daha yukarılara taşınabileceği görüşündeyiz.’

BÜYÜME PERFORMANSIYLA ÖNE ÇIKTI

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu ise, içinde bulunulan bu ılımlı küresel büyüme ortamında Türkiye’nin de gösterdiği büyüme performansıyla öne çıktığını vurguladı. Kadooğlu, ‘’Bu göstergelere göre yıl sonunu yüzde 6’lar düzeyinde bir büyümeyle kapatacağımızı söyleyebiliriz. Büyümede yıl sonunda belirlenen hedefleri aşacağımız öngörülse de 2018-2020 Orta Vadeli Plan (OVP) çerçevesinde düşünüldüğünde birtakım olumsuzluklarla karşılaşmamız muhtemel. Bu durumun kontrol altına alınması ihtiyacı, önümüzdeki dönemde büyümenin kalitesinde, devamlılığında ve verimlikte dikkat edilmesi gereken alanlar olacaktır” dedi. Türkiye’nin en önemli sorununun enflasyon ve ekonomide ikiz açık olarak isimlendirilen dış ticaret ve cari açık olduğunun altını çizen Kadooğlu, ‘’2018 yılında başta sürdürülebilir büyüme ve verimlilik artışı yoluyla enflasyondan işsizliğe, dış ticaretten cari açığa kadar pek çok alanda ülkemizin 2017 yılından daha iyi bir yıl geçireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X