İş dünyasında umutlar arttı

Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyümesi iş dünyasında olumlu karşılandı.

İş dünyasında umutlar arttı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan büyümenin önümüzdeki dönem de devam etmesini beklediklerini belirtirken; Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Tarkan Kadooğlu, ”Umutlarımız arttı” dedi.

İş dünyası temsilcilerinin büyüme oranlarına ilişkin görüşleri dün de gelmeye devam etti. BUSİAD Başkanı Baylan, TÜİK verilerine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, ikinci çeyrekte bir önceki yılın eş dönemine kıyasla yüzde 5,1 arttığını, ayrıca ilk çeyrekte yüzde 5 olarak açıklanan oranın yüzde 5,2’ye revize edildiğini hatırlattı. Böylece Türkiye’nin 2017 yılı ilk yarı büyüme tablosunun yüzde 5,1 seviyelerine işaret ettiğini dile getiren Baylan, ”Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyümeye bakıldığında ise ilk çeyrekteki yüzde 1,3’lük büyümenin yüzde 2,1’e çıktığı görülebilir. Dolayısıyla kısmı bir ivmelenmeden söz etmek mümkün” diye konuştu.

ÜÇ ÖNEMLİ ETKEN VAR

Söz konusu büyüme verisi ile ilgili hükümetin ekonomi kanadından da geleceğe dönük olumlu açıklamalar geldiğine dikkat çeken Baylan şöyle devam etti: ”Değerlendirmelerde öne çıkan konulardan biri de, BUSİAD olarak yıllardır dillendirdiğimiz ancak siyasi gündemin önüne geçemeyen; sürdürülebilir, kapsayıcı ve refah yaratan büyümenin ancak net ihracat ve üretim ile mümkün olabileceği ve söz konusu performansı daha da arttırmak için kapsamlı reformların kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiği oldu. Tüm bu gelişme ve değerlendirmeler ışığında yüzde 5,1 seviyesindeki büyümeyi sağlayan en temel faktörlerin; iç tüketimdeki canlanma, kamunun gevşek maliye politikası ve kredi garanti fonuyla alınan tedbirler olduğu söylenebilir. Önümüzdeki dönemde de büyümenin benzer bir düzeyde sürmesi muhtemel. Kredi garanti fonu ve diğer mali tedbirler ortadan kalktığında büyüme için alternatif bir politika yaratma ihtiyacı olacak. Küresel görünüm ılımlı seyrettikçe büyümenin iç tüketime dayalı bir karakterle devam edeceğini şu aşamada söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

 

DARBOĞAZA YÖNELİK ÇÖZÜM BEKLENTİSİ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, ikinci çeyrek büyüme rakamının da ilk çeyrekte olduğu gibi iş dünyasında büyük bir memnuniyet yarattığını söyledi. ”Önümüzdeki döneme dair umutlarımız arttı” diyen Kadooğlu, büyüme rakamının, Türkiye ekonomisinin 2016 üçüncü çeyrekteki daralmasının sona erdiğini ve ekonominin toparlanma döneminde olduğunu teyit ettiğini vurguladı. Odaklanılması gereken ana alanın büyümenin kalitesi ve devamlılığı olduğunu ifade eden Kadooğlu, ”Bunun yolu da katma değeri yüksek bir üretim modeli ile dijitalleşmenin yönetişimden üretim süreçlerine kadar etkin bir şekilde uygulanmasından geçiyor” şeklinde konuştu. Kadooğlu, KOBİ’lerin darboğazlarına yönelik çözümler üretilmesinin ve finansman tarafında olduğu gibi hızlı geri dönüşler sağlamasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X