İş dünyasından Brexit uyarısı

İngiltere’de British Telecom, Marks & Spencer ve Vodafone’nun da bulunduğu dev şirketlerin 200’e yakın yöneticisi, Times’a verdiği ilanla AB’den ayrılmanın iş imkanlarını ve ekonomiyi tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu.

İş dünyasından Brexit uyarısı

İngiliz sterlini İngiltere’nin Avrupa Birliğinden (AB) çıkış (Brexit) endişesi ile düşüşünü sürdürüyor.

Hafta sonunda Muhafazakar Partili Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın AB referandumunda birlikten çıkışı destekleyeceğini açıklamasının ardından önceki gün dolar karşısında son 7 yılın dip seviyesine gerileyen İngiliz sterlininde erime devam ediyor. Analistlere göre İngiliz sterlini dolar karşısında 1,40 seviyesinin altını görerek, 2009 yılının mart ayında kaydedilen en düşük seviye olan 1,3503’e kadar gerileyebilir. İngiltere’de kamuoyu anketlerinin ortalaması, yüzde 42 ile AB’de kalmak isteyenlerle ayrılmak isteyenleri başa baş gösteriyor. Öte yandan İngiltere’de anket şirketlerinin 2014 yılındaki İskoçya referandumu ve geçen sene mayıs ayındaki genel seçim sonuçlarında büyük oranda yanılmış olması iş dünyasının öngörüde bulunabilmesini zorlaştırıyor.

6 BAKAN ÜYELİKTEN AYRILDI

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın AB referandumunda ‘Birlikte kalmak’ yönünde kampanya yürüteceği açıklamasına rağmen kendi kabinesinde 6 bakanın üyelikten ayrılmayı destekleyeceğini açıklaması Brexit endişelerini artırıyor. Son olarak Muhafazakar Partinin ileride lideri olabilecek isimler arasında görülen Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın da AB karşıtı bir tutum alması ‘Brexit’ konusunda riskleri artırdı. İngiliz basınında Muhafazakar Parti içerisinde AB karşıtı pozisyon alacak olan milletvekillerinin sayısının 150’ye çıkabileceği belirtiliyor.

İŞ DÜNYASINDAN UYARI

İngiltere’nin en büyük şirketleri, AB’den ayrılmanın iş imkanlarını ve ekonomiyi tehlikeye atacağı uyarısında bulundu. Aralarında British Telecom (BT), Marks & Spencer ve Vodafone’nun da bulunduğu grup, Times gazetesinde ortak bir mektup yayınlayarak, AB’den çıkışın İngiltere’de yatırım yapmayı düşünenleri caydıracağını bildirdi. Uyarı mektubunda 198 işadamının imzası bulunuyor. Ancak BBC’nin ekonomi editörü Kamal Ahmed, önde gelen süpermarket zincirleri Sainsburys, Tesco ile RBS ve Barclays gibi bankaların patronlarının mektuba imza koymadığına dikkat çekiyor. Ahmad, buna karşılık Amerikan Goldman Sachs firmasının Avrupa kolundan iki yetkilinin mektubu imzaladığı, bunun da Londra merkezli büyük Amerikan bankalarının kaygılı olduğunu gösterdiği yorumunu yaptı.

MERKEZ BANKASI TAKİPTE

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Brexit endişesiyle son iki gündür sert şekilde değer kaybeden İngiliz sterlinindeki hareketlenmeyi dikkate aldıklarını söyledi. İngiliz Parlamentosu’nda milletvekillerinin ekonomik görünüme ilişkin sorularını yanıtlayan Carney, ”Avrupa Birliği referandumunun potansiyel sonucuna ya da üyelikten ayrılma kararı çıkması durumunda oluşabilecek potansiyel etkiler üzerine yorumda bulunmuyoruz. Bu referanduma tıpkı diğer siyasi olaylara yaklaştığımız gibi yaklaşıyoruz. Bu da sonuç üzerine yorum yapmamak ve mevcut statükonun süreceğini farz etmektir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X