İşçi ve işverenden ortak asgari ücret açıklaması

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması çalışmalarına yönelik yaptıkları ortak açıklamada, işsizlik sigortası ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri

İşçi ve işverenden ortak asgari ücret açıklaması

TİSK ve TÜRK-İŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, 64. Hükümet Programı’nda yer alan taahhüt doğrultusunda, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aylık asgari ücretin net bin 300 liraya yükseltilmesi çalışmasının Asgari Ücret Tespit Komisyonuna önerildiği hatırlatıldı.

 

İşçi kesimi temsilcilerinin, söz konusu tutarı görüşmelerde başlangıç olması bakımından olumlu karşıladığına dikkat çekilen açıklamada, “İşveren kesimi temsilcileri ise söz konusu artışın işverene getireceği ilave maliyetin yaratacağı etkiler konusundaki endişelerini dile getirerek, işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep etmiştir” ifadesi kullanıldı.

 

Bu çerçevede, gerek işsizlik sigortası primlerinde gerek SGK primlerinde indirimler yapılmasının isabetli olacağının altı çizilen açıklamada, tespit edilecek brüt asgari ücretin işçiye ödenecek net tutarında yılın ilerleyen aylarında gelir vergisi kesintisi nedeniyle azalma olmamasının sağlanması gerektiği belirtildi.

 

Bu kapsamda, asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi ve vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılmasının olumlu olacağının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

“Yapılacak bu düzenlemeler, asgari ücret artışının ücret kademelerini daraltması nedeniyle iş yerlerinde ortaya çıkabilecek huzursuzluğu ve verim düşüklüğünü de önleyecektir. Asgari ücret artışıyla birlikte, mevcut mevzuata göre işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmelidir. TİSK ve TÜRK-İŞ olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır. Ülkemizdeki istihdamın artırılması ve sosyal politikalarla desteklenmesi, çalışma barışının sürdürülmesi için asgari ücret artışından kaynaklanacak vergi ve prim yükü artışlarının önemli ölçüde azaltılmasını devletimizden bekliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X