İşe giriş-çıkış rekoru

Şirketlerde çalışan her 100 kişiden 32’sini işe yeni alınanlar oluşturdu. İşten çıkış oranı da yüzde 21’e yükseldi. Bu rakamlar 4 yılın en yüksek seviyesi olarak dikkat çekti.

İşe giriş-çıkış rekoru

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Bilgi Yönetimi Platformu ve Towers Watson’ın yaptığı araştırma, 2014’te işe alım ve işten ayrılma nedeniyle son dört yılın en yüksek çalışan devir oranlarına ulaşıldığını ortaya koydu.

 

Açıklamaya göre, farklı sektör ve büyüklüklerde 82 şirketin katılımıyla gerçekleştirilen ‘2014 Yılı Çalışan Devir Oranı’ anketinde, işe alımların oluşturduğu devir oranında yüzde 32 ile son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı. Diğer bir deyişle şirketlerde çalışan her 100 kişiden 32’sini işe yeni alınanlar oluşturdu. Buna karşılık askerlik, emeklilik, iş akdinin feshi ve istifa gibi nedenler dahil, işten çıkışların oluşturduğu devir oranı da son dört yılın en yüksek rakamı olan yüzde 21’e çıktı. İstifa ederek kendi isteğiyle işten ayrılanların oranı ise yüzde 11 oldu.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SORUNU

PERYÖN Başkanı Sevilay Pezek Yangın, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’de toplam çalışan ve iş gücüne katılan sayısı her geçen yıl artmasına karşın özel sektörün nitelikli iş gücü bulmakta her yıl biraz daha zorlandığını ifade etti. Yangın, mesleki eğitimin ve eğitim kalitesinin yetersiz olması, özel sektörün istediği iş gücü nitelikleriyle iş arayanların niteliklerinin örtüşmemesi, teknoloji ve pazardaki değişimlerin hızlı olması ve bu değişimi yönetebilecek potansiyele sahip insanların yeterli olmaması gibi sorunların yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada yaşandığını vurguladı.

ŞİRKETLER ‘YETENEK’ PEŞİNDE

Birçok kurumsal şirketin, ihtiyaç duydukları yetenekli kişileri bulmak ve bunları kendi içlerinde geliştirmek ve bağlılığını sağlamak için yetenek yönetimine önem verdiğini ve kendi akademilerini kurduğunu anlatan Yangın, ”Tüm şirketler, bilinmeyenlerin olduğu, hızla değişen, yüksek rekabet dolu bu ortamda konfor alanından çıkabilen, çabuk öğrenen ve adapte olabilen, aynı zamanda şirketine bağlılığı ve potansiyeli yüksek çalışanların peşine düşmüş durumda. Ancak bu kişilerin sayısı yeterli değil” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINA GİDEN ÇOK

PERYÖN Başkanı Sevilay Yangın, ”Yüksek potansiyelli çalışanlar, kendi kariyerlerini kendileri yönetiyorlar, değer görmedikleri, kariyer fırsatları bulamadıkları, kendilerini aşmalarını sağlayacak görevler olmadığı takdirde ayrılmaktan kaçınmıyorlar. Yabancı dil bilen, yurt dışında eğitim almış ya da deneyim sahibi, nitelikli çalışanlar yurt dışında da görev almaya başladı. Önümüzdeki günlerde bu hareketliliğin artarak devam edeceğini öngörüyoruz” dedi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X