‘IŞİD, İngiltere’yi içeriden vurmayı hedefliyor’

Terör örgütü IŞİD’in, İngiltere’den devşirdiği militanlarla ilgili strateji değiştirdiği öğrenildi.

‘IŞİD, İngiltere’yi içeriden vurmayı hedefliyor’

İngiliz haber kuruluşu Sky News’in hazırladığı özel habere göre; radikal terör örgütü, İngiltere’deki üyelerinin Suriye ve Irak’ta savaşmaları yerine, bulunduğu yerde yetiştirilerek ülkede terör saldırıları düzenlemelerini hedefliyor. 

Haber kuruluşunun kıdemli gazetecilerinden Stuart Ramsay imzası taşıyan habere göre, sosyal medyada oluşturulan sahte kullanıcı hesaplarıyla IŞİD’in yeni hedeflerini öğrenmek amacıyla Suriye’deki iki IŞİD militanına ulaşıldı. Militanlardan edinilen bilgiler doğrultusunda, Britanya’da halihazırda 5 intihar eylemcisi bulunduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Planlanan saldırılar arasında ise bu hafta, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70’inci yıl dönümünün kutlanacağı törende, Kraliçe 2. Elizabeth ve Kraliyet Ailesi’ne suikast olabileceği belirtiliyor. İkincisinin ise ‘yalnız kurt’ olarak ifade edilen bireysel bombalı ya da silahlı terör saldırıları olabileceği bildiriliyor. 

SALDIRI EĞİTİMİNİ İNTERNETTEN VERECEKLER

4 aylık bir çalışma sonucu Suriye’de İngiltere’den örgüte katılmak isteyenlerden sorumlu iki kilit isime ulaşıldığı aktarılan haberde, IŞİD’in yeni stratejiler geliştirdiği ,fade ediliyor. Buna göre örgüt, Suriye’ye savaşmak amacıyla gelmek isteyen militanlar yerine, Britanya’da bombalı ya da silahlı saldırı düzenleyecek gönüllüler arıyor. Sosyal medya aracılığıyla bomba yapımı ve silah kullanımı üzerine rehber kitap gönderen militanlar, gönüllüleri düzenlemek istedikleri terör saldırılarına internet üzerinden eğitim vererek hazırlıyor. Örgütün amacının, İngiltere’de de IŞİD örgütünün bir kolunu kurmak olduğu öne sürülüyor. 

DÖRT VEYA BEŞ POTANSİYEL BOMBALI SALDIRI

Haberi hazırlayan ekibin ayrıca, militanlarla irtibata geçilen sahte kullanıcı hesapları aracılığıyla İngiltere’den Suriye’ye örgüte katılmak üzere geçen Britanyalı vatandaşların seyahat ettiği yol rotasını izleyerek, İstanbul’dan Urfa’ya gittiği ve militanlarla görüştüğü öğrenildi. Görüşme sonucu, Suriye’ye gitmiş dört veya beş İngiltere vatandaşının, bölgede eğitim alarak Birleşik Krallık’a geri döndüğü ve ülkede bombalı saldırılar planladığı öne sürülüyor. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 2012 yılından bu yana yaklaşık 700 İngiliz vatandaşının, IŞİD gibi radikal terör örgütlerine katılmak amacıyla Suriye ve Irak’a gittiği, belirtilen sayıdan yaklaşık 200 kişinin ise ülkeye geri döndüğü tahmin ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X