IŞİD korkuttu

IŞİD’in Türkiye’deki temsilciliklerine saldıracağı bilgisini alan Almanya, dün büyükelçilik, başkonsolokluk ve okullarını güvenlik gerekçesiyle kapattı; İstanbul Valiliği bu karara tepki gösterdi.

IŞİD korkuttu

Ankara Kızılay’ı kana bulayan PKK bağlantılı terör eyleminin ardından bu kez IŞİD’in Türkiye’deki temsilciliklerine saldıracağı istihbaratı alan Almanya, dün İstanbul ve Ankara’daki büyükelçilik, konsolosluk ve okullarını kapattı.

Güvenlik gerekçesiyle dün eğitime ara veren İstanbul’daki Özel Alman Lisesi’nin yöneticileri, “Sadece 1 gün güvenlik nedeniyle okul kapalı” demekle yetindi. Liseden velilere gönderilen mesajda ise, “Sayın velimiz / değerli öğrencimiz, güvenlik gerekçeleriyle bugün (17/03/2016) okulumuz kapalı olacaktır” denildi.

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği ile İstanbul’daki Almanya Başkonsolosluğu da dün “potansiyel tehdit şüphesiyle” kapalıydı. Beyoğlu’ndaki başkonsolosluğun kapısına, “Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ciddi bir uyarı sebebiyle tedbir amacıyla kapalıdır” yazısı asıldı. Konsolosluk önünde ise her zamanki tedbirlere ek olarak zırhlı bir polis aracı bekletiliyor.

ALMAN BAKAN: İHBAR ÇOK CİDDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye temsilciliklerinin kapatılmasıyla ilgili ülkesindeki medya kuruluşlarına ‘acil’ çağrıyla düzenlediği basın toplantısında, çok ciddi terör saldırısı ihbarı aldıklarını söyledi. Gece saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan kriz masasının olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdikten sonra büyükelçilik, konsolosluk ve okulları kapatma kararı aldıklarını anlatan Alman Bakan, “Türkiye’deki Alman temsilciliklerine terör saldırıları hazırlandığına yönelik çok somut ve ciddi ihbarlar aldık. Kapatma kararımız gerekli bir önlemdi. Bu aynı zamanda bir ön tedbir, zaman kazanarak önlemlerin artırılmasını sağlamak için. Türk polisine önlemlerden dolayı çok teşekkür borçluyuz. Vatandaşlara önümüzdeki günlerde seyahat uyarılarını oldukça dikkatle takip etmelerini tavsiye ediyorum” dedi. 

BILD: IŞİD KORKUSU

Almanya’nın IŞİD saldırısı endişesiyle Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerini ve okullarını kapattığı ileri sürülüyor. Alman Bild gazetesinin haberine göre; temsilcilikleri kapatma kararı, yabancı istihbarat örgütünden alınan “IŞİD, Türkiye’deki Alman temsilciliklerine ve kurumlarına saldırı yapacak” istihbaratı üzerine alındı.

BUGÜN DE KAPALI

Gazetenin üst düzey güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde; Alman Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu’nun bugün de kapalı tutulacağı belirtildi. Haberde, istihbari bilginin IŞİD’e yakın çevrelerden alındığı ve bilginin Alman makamlarına çarşamba akşamı saat 21.30 sıralarında ulaştığını yazıyor.

İstanbul Valiliği tepkili

İstanbul Valiliği, Almanya’nın temsilciliklerini ve okullarını kapatma kararı almasına, yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Valiliğin açıklaması özetle şöyle: “Ülkemizde bulunan bazı yabancı ülke temsilciliklerinin ‘teyide muhtaç duyumlarına’ dayalı olarak ve yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirmeye çalışması, kamuoyunı olumsuz etkileyebilir. Halkımızı sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamaları konusunda uyarıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X