IŞİD’e karşı ‘dijital önlem’

İngiliz Times gazetesi, Oxford ve Harvard üniversitelerinden arkeologların, Orta Doğu’daki tarihi eserlerin IŞİD tarafından yok edilmesine karşı “dijital” bir mücadele planını devreye soktuğunu bildirdi.

IŞİD’e karşı ‘dijital önlem’

Gazetenin manşetinden duyurduğu plana göre arkeologlar üç boyutlu fotoğraf makineleriyle bölgeye gidecek ve bölge sakinlerinin desteğiyle tehlike altındaki eserlerin dijital görüntü arşivini oluşturacak.

Arkeologlar, görüntüledikleri eserler IŞİD tarafından yıkılırsa, üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak bu yapıtları orijinal tarzına sadık kalarak yeniden üretecekler.

Times, projeye 2 milyon sterlin bütçe ayrıldığını belirtiyor. Oxford merkezli Dijital Arkeoloji Enstitüsü (IDA) yetkilileri, amaçlarının binlerce düşük bütçeli 3 D fotoğraf makinesiyle Orta Doğu’ya gitmek ve mümkün olduğu kadar çok eserin fotoğrafının çekilmesi için yerel ortakların yardımını temin etmek olduğunu belirtmiş.

Times, Unesco ile birlikte çalışan Enstitü’nün yılın sonuna kadar 5 milyon görüntü kaydetmeyi hedeflediğini yazıyor. 2017’ya kadar ise 20 milyon görüntü alınmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Haberde Enstitü’nün gelecek ayın başından itibaren Irak’ta, arkeoloji ağları üzerinden, internet bağlantısı imkânı olan yüzlerce 3 D fotoğraf makinesi dağıtmaya başlayacağı bildiriliyor.

Times, “Enstitü’nün planlarını Lübnan, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye’nin doğusuna doğru genişletmeyi planladığını” da aktarıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X