Engin Özpınar
Engin Özpınar

IŞİD’le korkutuyordu, şimdi kendi korkuyor

İsrail’in, IŞİD’den endişe etmeye başladığına ilişkin haberler hayretle karşılandı; çünkü bugüne değin Tel Aviv’in hiç şikayeti olmamıştı.

Örgütün, Suriye ve Irak’taki onca katliamına karşılık tek bir kınamada dahi bulunmayan İsrail, ne olmuştu da IŞİD korkusuna kapılmıştı?

Bilindiği kadarıyla İsrail, yaralı IŞİD ve El Kaide militanlarının yardımına koşan, onların tedavilerine destek olan dost bir ülkeydi.

Olay şuydu: Suriye’de IŞİD’e bağlı “Yermuk Şehitleri Tugayı” adlı bir grup terörist Golan Tepeleri’nden İsrail ve Ürdün sınırlarına doğru ilerliyordu. Ürdün’ün endişesi normaldi çünkü IŞİD’le mücadele koalisyonunda yer alıyordu.

Ama Tel Aviv yönetimi, mücadele bir yana, neredeyse IŞİD’e müttefik muamelesi yapıyordu.

Bunun nedeni de, İran’dı.

IŞİD, değil mi ki, Tahran’ın dostu Şam yönetimiyle savaşıyordu, İsrail için sorun yoktu; terör örgütü olsa bile başının üzerinde yeri vardı.

İsrailli bir ordu komutanı, Suriye’deki çatışmalarda kendi çıkarları açısından en büyük tehdidin yine de İran olduğunu söylerken, terör uzmanlarıysa intihar bombacısı gençlerin varlığına dikkati çekiyordu. Bu gençlerin yaşları 17 ile 20 arasındaydı ve IŞİD tümünü yerel halkın içinden devşiriyordu.

Belli ki İsrail’de kafalar karışmıştı.

İran yüzünden IŞİD’i kendine yakın hissedecek kadar düşünceleri bulanıklaşmış olan İsrail bir bumerang olayı yaşayabilirdi. (Kaynak: BBC)

 

Obama TTIP için bastırıyor ama Almanya ayakta

 

ABD Başkanı Barack Obama anımsatmasaydı TTIP gündeme gelmeyecekti. Oysa Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP), sadece ABD ve AB’yi ilgilendiren bir konu değil, Gümrük Birliği ortağı olduğu için Türkiye’yi de bağlıyor.

TTIP yürürlüğe girdiğinde ABD de Türkiye pazarına bir AB üyesi gibi serbestçe mal satabilecek. Buna karşılık Türkiye’nin ABD pazarına girişinin önüne engeller konulacak.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısında dün yaptığı konuşmada soruna bir kez daha değindi:

“Türk ekonomisi ve iş dünyası için AB-ABD ticaret bloğunun, yani TTIP’nin bir parçası olmak çok önemli. AB bu süreçte Türkiye’nin TTIP’de taraf olması noktasında Türkiye’ye destek olmalıdır.”

ABD Başkanı Barack Obama Almanya’da “Beşli liderler zirvesi”nde TTIP’nin kabul edilmesi için son kozlarını oynadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in desteği vardı ama İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin bu aşamadaki görüşleri nelerdir, bilinmiyordu.

Tabii kamuoyu tepkisi de yabana atılamaz. Daha geçen gün Hannover’de on binlerce kişinin katıldığı TTIP karşıtı gösteriler düzenlenmişti.

Bu durumda, söz konusu anlaşma, Obama’nın başarısız girişimlerinden biri olarak tarihe de geçebilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X