Işıklar tarih oldu

Askeri liselerin kapatılmasını öngören yeni Kanun Hükmünde Kararname ile Bursa’da da TSK’ya çok sayıda komutan yetiştiren Işıklar Askeri Lisesi de tarih oldu.

Işıklar tarih oldu

Işıklar Askerî Lisesi, Abdülmecit devrinde askerî idadilerin açılmalarına karar verilmesi üzerine bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirilmesiyle “Mekteb-i Fünun-u İdadi’ adı altında, 15 Şubat 1845 tarihinde açıldı.


1855 yılındaki büyük depremde hasar gören okul; bu dönemde civardaki birkaç evin de kamulaştırılması ile genişletildi. Bugünkü okul binalarının yapımı 21 Mayıs 1890 tarihinde 14.000 metrekarelik bir alan üzerinde başladı.


29 Mayıs 1892 tarihinde Bursa Valisi Münir Paşa  tarafından büyük bir törenle hizmete açıldı.


1. Dünya Savaşı’ndan  sonra Bursa’nın Yunan işgaline uğraması ile öğrenime ara veren okul; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra 28 Kasım 1922 tarihinde ‘Askerî İdadi’ adıyla açıldı.


Bursa Askerî İdadisi, 1926 yılında ‘Bursa 2. Lisesi’ adı altında Milli Eğitim Bakanlığı idaresine bırakıldıysa da aynı sene yeniden Milli Savunma Bakanlığı’nın yönetimine girdi ve ‘Bursa Askerî Lisesi’ adını aldı.


Bursa Askeri Lisesi, 31 Temmuz 1961 yılında tekrar lağvedildi; bina ve tesisler önce 1. Ordu istihbarat birliğine, bir yıl sonra da Personel Okuluna teslim edildi.


Eylül 1973 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ülkede yeniden ikinci bir askeri lisenin açılmasına karar verilmesi üzerine; tarihi Bursa Askerî Lisesi, açılışından 129 yıl sonra ikinci kez, ‘Işıklar Askeri Lisesi’ adı ile 28 Haziran 1974 tarihinde hizmete girdi.


2008’de yapılan protokol ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredildi ve ‘Işıklar Askerî Hava Lisesi Komutanlığı’ adını aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X