Işıklar’ın mucitleri

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri eğitimlerinin yanı sıra hazırladıkları projelerle de önemli başarılara imza atıyor.

Işıklar’ın mucitleri

ABD’de geçen nisan ayında yapılan RoboGames 2016 Uluslararası Robot Olimpiyatları Yarışmasına ‘Beyin Dalgalarıyla ve Baş Hareketleriyle Robot Kontrolü’ adlı projeleri ile katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencisi Ahmet Kuriş, dünya çapındaki rakiplerini geride bırakarak birinci olmayı başardı. Yarışmadan altın madalya ile dönen Hava Liseli Kuriş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) INTEL Robot Yarışması’nda da birinci oldu.

Dünyanın ve Türkiye’nin birinci projesi olan ve engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak sistem için Kuriş, bunun seri üretiminin yapılmasını istiyor. Işıklar Askeri Hava Lisesi’nde projesini ortaokul ve lise öğrencileri için tanıtan Kuriş, “Projemiz özellikle engelli vatandaşlarımızın işini kolaylaştıracak. Projemiz Türkiye ve dünya çapında birinci oldu. Türkiye’de bu sistemin seri üretimi olursa engelliler için büyük bir engel ortadan kalkacak. Başınıza bağladığınız sensörlü sistem sayesinde başınızı sağa çevirdiğinizde engelli aracı sağa, arkaya çevirdiğinizde arkaya gidiyor ” dedi.

TOPRAĞI İNSANIN AYAĞINA GETİRDİLER

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinden Ahmet Sönmez de geliştirdiği proje ile insanların üzerindeki negatif elektriği almayı hedefliyor. ‘Modern hayatta toprakla teması sağlamaya yönelik bir çözüm önerisi’ adlı proje üreten Sönmez, insanların üzerindeki elektriği ve stresi aldığı bilinen toprağı, modern hayatta toprakla buluşmakta güçlük çekenlerin ayağına getiriyor. Bir ucu alüminyum bant üzerinde diğer ucu evdeki prizlerin topraklama sistemine bağlı olan sistemle insandaki elektrik sıfıra iniyor. Projeyi yapan öğrenciler sistemin insanlar üzerindeki elektriğin sıfırlandığını ampermetre ile ispatladı. Sönmez, “Betonlaşan kent sisteminde insanlar toprağa gidemiyor. Biz toprağı insanların ayağına getirdik” dedi.

 

MADEN İŞÇİLERİ İÇİN ÖNEMLİ BULUŞ 

Işıklar Hava Liseli öğrencilerinin bir diğer buluşu ise ‘Piezoelektrik’ projesi oldu. Hava Liseli Furkan Duru’nun çalışmasıyla ayakkabının altına yerleştirilen sistem elektrik üretiyor. Üretilen elektrik sayesinde hem cep telefonları şarj oluyor hem de madencilerin kasklarına taktığı ışığı yakıyor. Projenin özellikle karanlık ortamda çalışan madenciler için önemli bir buluş olduğu belirtiliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X