İşkenceleri savundu

ABD Senatosu’nun hazırladığı işkence raporu ülkede gerilime neden oldu. Washington, tüm elçiliklerin, konsolosluklarının güvenliğini arttırdı. Eski Başkan George W, Bush ise işkenceye ve işkencecilere sahip çıktı.

İşkenceleri savundu

ABD Haber Alma Teşkilatı (CIA)’in işkence içeren sorgulama tekniklerini ayrıntılarıyla ortaya çıkaran rapor tartışılırken, eski Başkan Bush’tan işkenceye övgü geldi. 

CIA ve ABD istihbarat örgütlerinin sorgulama tekniklerini Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçle savunan ABD eski Başkanı George W. Bush, ‘Rapor ne söylerse söylesin. Onlar yurtseverdir. Başkan, başkan yardımcılar raporun, daha önce hiç duyulmamış olanlar da dahil CIA’in gizli sorgulamalarına dair son derece çarpıcı ve şoke edici detaylar içerdiği gelen bilgiler arasında. Hala gizli tutulan 6 bin sayfalık bir çalışmanın 480 sayfalık özetinden oluşan rapor, CIA’in işkence taktiklerini anlatıyor ve operasyonları katılanları tanıyorum. Bunlar iyi insanlar. Gerçekten iyi insanlar. CIA’da işini çok iyi yapan kadınlar ve erkekler olduğu için ulus olarak çok şanslıyız’dedi.

ABD ALARMDA

 

Uzun süredir yayınlanmayan rapor, CIA’nın başta Guantanamo Hapishanesi’nde olmak üzere Avrupa, Asya, Afrika kıtalarındaki ve Ortadoğu’daki gizli sorgu odalarında yaptığı sorgulamadaki yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

ABD hükümeti, rapora ilişkin uluslararası tepkilerden endişe ediyor. Ülke, raporun dünya genelinde yaratabileceği infiale karşı alarm durumuna geçerken, ABD büyükelçiliklerinde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı belirtildi.

ABD basını da, binlerce deniz piyadesinin Ortadoğu ve Afrika’da  büyükelçiliklerinin korunması için alarma geçirildiğini duyurdu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X