‘İslam terörü ifadesinden kaçınılmalı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teröristi sadece terörist olarak tanımlamak yeter. Nasıl ‘Hristiyan terörü, Musevi terörü’ gibi ifadeler kullanılamıyorsa ‘İslami terör’ ifadesinden de kaçınılmalıdır” dedi.

‘İslam terörü ifadesinden kaçınılmalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin terörün her türlüsüne, gerekçesi ve amacı ne olursa olsun şiddetle karşı olduğunu vurguladı. Terörizmi herhangi bir din veya etnik grupla ilişkilendirmenin kabul edilemez bir anlayış olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir ilişkilendirme, sadece teröristlerin işine yarayacaktır. Bu bakımdan ‘mücahit, İslamcı, cihatçı’ bu tür kavramların dini istismar eden terörist gruplar için kullanılmasına kesinlikle karşıyız. Bu kavramların, İslam dininin mensupları için taşıdığı anlama herkes saygı göstermelidir. Teröristi sadece terörist olarak tanımlamak yeter. İlla başına sonuna takılar getirmek gerekmiyor. Nasıl ‘Hristiyan terörü, Musevi terörü, Budist terörü’ gibi ifadeler kullanılamıyorsa ‘İslami terör’ ifadesinden de kaçınılmalıdır.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne göre Irak ve Suriye’de 100’ü aşkın ülkeden toplam 25 bin civarında yabancı terörist savaşçının DAİŞ’e katılmış durumda olduğunu belirterek, “Türkiye, yabancı terörist savaşçılarla mücadele kapsamında, çeşitli devletlerden 20 bine yakın kişiye, ülkeye giriş yasağı koymuştur. Terör örgütleriyle ilişkisi olduğundan şüphelenilen ve yasa dışı yollarla ülkemize giriş yapan yabancılar, ilgili kurumlarımızca tespit edilerek tutuklanıyor ve sınır dışı ediliyor” dedi.

“Bu tablo sürdürülebilir değil”

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye, çaresizlik içindeki 2.2 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptı. Bunun yanında 300 bin kişi de Irak’tan kabul etmiş durumdayız, toplamda 2.5 milyon. Hiçbir dini ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin kapılarımızı açtığımız bu insanların tüm ihtiyaçlarını kendi imkanlarımızla gidermeye çalışıyoruz. Suriye’den gelenler için yaptığımız harcamalar şu anda 7.5 milyar doları aştı. Dışarıdan gelen yardımların toplam tutarı ise 417 milyon doları ancak buldu. Bu tablo sürdürülebilir değildir.”

Suriyeli göçmen krizinin baş gösterdiği dönem içerisinde, Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının 60 bini bulduğunu ifade eden Erdoğan, Kamplarda her gün 100 civarında bebek dünyaya geldiğini anlattı. Erdoğan, “Geçtiğimiz hafta Türkiye’de okullar açıldı. Ülkemizde 600 bin civarında okul çağında Suriyeli çocuk bulunuyor. Bunların ancak 3’te 1’i eğitim hizmeti alabiliyor. İlave okul, derslik ve öğretmen ihtiyacı her geçen gün büyüyor. Üstelik bu çocukların arasında anne babalarını Suriye’deki çatışmalarda kaybeden yetimler ve öksüzlerde bulunuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Karşı karşıya olduğumuz bu insani dramın bertaraf edilmesi, ancak sorunun kökenine inmekle mümkün olacaktır. Ülkeye barışın gelmesi veya istikrarın yeniden tesisi, rejimin değişmesini sağlayacak kontrollü bir geçiş süreciyle mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X