‘İslamofobi illetinin ABD’ye sıçramasını istemiyoruz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD başkanlık seçiminde bazı aday adaylarının Müslümanları hedef alan açıklamalarından rahatsızlık duyduklarını belirterek, “İslamofobi illetinin Avrupa’dan ABD’ye sıçramasını istemiyoruz” dedi.

‘İslamofobi illetinin ABD’ye sıçramasını istemiyoruz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, JW Mariott Otelde düzenlenen 8. Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal ve kurumsal geleneklerin Türk dış politikasını güçlü kılan unsurlar olduğunu ve Anadolu’nun bereketli topraklarından süzülen vicdan ve adalet duygusunun, dış siyasetin belirlenmesinde kendilerine rehberlik ettiğini belirtti. 

Türkiye’nin izlediği Suriye politikasına yöneltilen eleştirileri de değerlendiren Çavuşoğlu, ülkede yaşanan olayların İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaşılan en büyük felaket olduğunu ifade etti. 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını artık herkesin görmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Suriye’de barış ve istikrarın temininin ancak halkın iradesini doğrudan ortaya koyabileceği hür ve adil seçimlerin yapılmasıyla mümkün olacağını kaydetti.

“DAEŞ’i insanlığın düşmanı olarak görüyoruz”

Dünyayı tehdit eden DAEŞ terörünün de Türkiye’nin Esed rejimi konusundaki kaygılarını haklı çıkardığını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 40 yıldır, terörden en fazla zarar gören ülkelerden biri Türkiye’dir. Terörün yarattığı acıyı ve tahribatı en iyi biz anlarız. DAEŞ’i insanlığın düşmanı olarak görüyoruz. Bu örgütle kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz ve bu yöndeki uluslararası çabalara da aktif destek veriyoruz. Suriye ve Irak’taki terörist gruplara katılmayı planlayan yabancıların geçişlerini engellemek amacıyla gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Terörizmle mücadele konusundaki kararlı tutumumuzu sürdürüyoruz. Bizim için ‘iyi terörist, kötü terörist’ yoktur. PKK, DHKP-C, El-Kaide ve El Nusra neyse, PYD/YPG ve DAEŞ de odur.”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’taki Başika kampındaki varlığına ilişkin de “Başika kampında Türk Silahlı Kuvvetlerince bugüne kadar 2 bin 441 personel eğitildi ve ayrıca 2 bin 308 Peşmerge’ye de 4 farklı merkezde eğitim sağladık” dedi.

“Bölgenin uzlaşıya ihtiyacı var”

Çavuşoğlu, son dönemde bölgede yaşanan Suudi Arabistan-İran gerginliğine de konuşmasında yer vererek, durumun bölgedeki mevcut sorunları daha da derinleştirecek bir potansiyel taşıdığına işaret etti.

Bunun için, sağduyuyla hareket edilmesi, diplomatik kanalların sonuna kadar işletilmesi gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, “Bölgenin yeni çatışmalara değil, uzlaşı ve işbirliğine ihtiyacı var. Ülkemiz, iki ülke arasındaki sorunların giderilmesi için her türlü gayreti göstermeye hazırdır” diye konuştu.

“İslamafobi illetinin Avrupa’dan ABD’ye sıçramasını istemiyoruz”

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirirken de iki ülkenin başta terör olmak üzere küresel sınamalara karşı dayanışmayı güçlendirdiklerini kaydetti.

Bu yılın ABD için seçim yılı olacağını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bazı adayların İslam karşıtlığını körükleyen ve Müslümanları hedef alan açıklamalarından rahatsızlık duyuyoruz. İslamofobi illetinin Avrupa’dan ABD’ye sıçramasını istemiyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X