İşlenmiş et kanser riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş et tüketmenin kanser riskini arttırdığını duyurdu.

İşlenmiş et kanser riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, her gün 50 gram işlenmiş et yiyen kişilerde kalın bağırsak kanseri riskinin yüzde 18 oranında arttığını bildirdi 

 

WHO ve Uluslararası Kanser Araştırmalar Ajansı (IARC) kanser ve et tüketimine dair ortak rapor yayımladı. 

 

İşlenmiş et ve kırmızı et tüketiminin kanser hastalığıyla bağlantısının araştırıldığı raporda, işlenmiş et tüketiminin insanlarda kanser hastalığına neden olduğuna dair güçlü kanıtlara ulaşıldı. 

 

Raporda, etin raf ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek için bazı işlemlerden geçirilerek hazırlanan işlenmiş et tüketiminin, özellikle kalın bağırsak kanserini tetikleyebileceği, aynı zamanda pankreas ve prostat kanserine de neden olabileceği kaydedildi. 

 

Araştırmacılar, farklı ülkelerdeki et tüketiminin karşılaştırıldığı raporda, her gün 50 gram işlenmiş et yiyen kişilerde kalın bağırsak kanseri riskinin yüzde 18 oranında arttığını ortaya koydu. 

 

Raporla ilgili açıklama yapan, IARC’den Uzman Doktor Kurt Straif, kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak kanserini doğrudan tetiklemesi riskinin az olduğunu ancak tüketilen et miktarı arttıkça kansere yakalanma riskinin yükseldiğine dikkati çekti. 

 

Rapor 10 ülkeden 22 uzman tarafından 800’den fazla akademik çalışma incelenerek hazırlandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X