Isparta’da Her İlçe İçin Kırsal Kalkınma Planı Hazırlanıyor

Isparta Valiliği Türkiye’de örnek bir çalışmaya imza atarak her ilçe için ayrı ayrı kırsal kalkınma planı hazırlama çalışması başlattı.

Isparta’da Her İlçe İçin Kırsal Kalkınma Planı Hazırlanıyor

Isparta Valiliği Türkiye’de örnek bir çalışmaya imza atarak her ilçe için ayrı ayrı kırsal kalkınma planı hazırlama çalışması başlattı. Daha önce hazırlanan Isparta Kırsal Kalkınma Planının ardından Çilek Üretimi 108 tondan bin 950 tona, Mantar Üretimi 100 tondan bin 800 tona çıkmış, seracılık yapılan alan ise yüzde 137 kat artmıştı. Isparta Valisi Vahdettin Özkan 13 ilçenin ayrı ayrı ele alınacağı İlçe Kırsal Kalkınma Planlarının hazırlanmaya başladığını söyledi. Vali Özkan “İlimiz aynı zamanda bir tarım şehridir. Tarım ve hayvancılık bakımından büyük bir potansiyelimiz var. İlk geldiğimiz zaman bu vesile ile Kırsal Kalkınma Planı hazırladık ve uygulamaya koyduk. Şimdi daha operasyonel bazda plan doğrultusunda çalışmaların belirlenmesi ve daha uç noktalara ulaşabilmek için de İlçe Eylem Planı hazırlamak için çalışmalarımız devam etmektedir” dedi. NEREDE, NE YATIRIMI YAPILACAK? İlçe Kırsal Kalkınma Planlarının çiftçi, özel sektör ve kamu açısından yol gösterici olacağını belirten Vali Özkan “Bu ilçe eylem planlarında somut olarak nerede, hangi alanda ne gibi işler yapılmalı bunları belirleyerek hem çiftçimize hem özel sektöre hem de kamu kuruluşlarımıza bir yol haritası sunmuş olacağız. Normalde bakanlıkların kalkınma planları oluyor. Ama biz bunun altını doldurmak ve Isparta’da kalkınmanın genele yansımasını sağlamak amacıyla ulusal kalkınma programının çizdiği çevrede ek olarak il kırsal kalkınma planını hazırladık. Şimdi bunu daha da tabana yayarak ilçe kalkınma planlarını hazırlıyoruz. Bu özelliği ile Isparta diğer illerde olmayan bir çalışma yaparak ilçelerdeki projeleri ve yatırımları da ayrıntılı olarak planlamış olacak” diye konuştu. ÇİLEK VE MANTAR ÜRETİMİ PATLADI Isparta’da çilek ve mantar üretiminin 10 kata yakın artış gösterdiğine dikkat çeken Vali Özkan “Soğuk Hava Deposu Sayısı 105’e, toplam kapasite 419 bin tona çıkmıştır. Depo artışlarından ziyade niteliklerinde de büyük bir artış oldu. Kırsal Kalkınma planı çalışmalarının ilk meyvesi olarak, son üç yılda Çilek Üretimi 108 tondan bin 950 tona, Mantar Üretimi 100 tondan bin 800 tona ulaşmış olup seracılık yapılan alanda yüzde 137’lik artış sağlanmıştır. Lavanta Isparta için yetersiz kalıyor. Lavantayı çok daha fazla geliştirmemiz lazım ama ekim yapılan alanlara baktığımız zaman son üç yılda yüzde 268 artmış ve kuru çiçek üretiminde yüzde 101 artış sağlanmıştır. Gıda Güvenilirliği Eylem Planı Kapsamında 2015 yılında 7 bin 300 denetim yapılarak tarladan sofraya gıda güvenilirliği konusunda önemli bir başarıya imza atılmıştır. 2015 yılında 28.700 hektar alanın Toplulaştırılması Hedefi ile Bakanlığa teklif edilmiştir. Son 30 yılın en fazla zararını veren 2015 ilkbahar donunda zarar gören 9 bin 400 çiftçiye 30 milyon TL karşılıksız destek verilmiştir” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X