Isparta’nın hedefi 1 milyon turist

Isparta sınırları içinde bulunan doğa harikası Gölcük Tabiat Milli Parkı’nda uygulanacak yaşam merkezi projesinde inşaat aşamasına gelindi. İhaleyi te…

Isparta’nın hedefi 1 milyon turist

Isparta sınırları içinde bulunan doğa harikası Gölcük Tabiat Milli Parkı’nda uygulanacak yaşam merkezi projesinde inşaat aşamasına gelindi.

İhaleyi teslim alan firma projeyi 5 yıl içinde tamamlayacak ve 24 yıl kullanım hakkına sahip olacak.Isparta, bu projeyle Antalya’ya gelen 12 milyon turistin 1 milyonununu kente çekmeyi planlıyor.

Çok sayıda konseptin bir araya getirildiği projede, yapılar doğaya uygun olarak inşa edilecek.

Proje ile Antalya’ya gelen 12 milyon turistten 1 milyonunu alana çekmek amaçlanıyor.

Projeyi anlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Gölcük Tabiat Parkı’nın Isparta’ya 12, Burdur’a da 17 kilometre mesafede olduğunu belirtti.

Yılmaztürk, “Lojistik olarak iki ili için önemli bir doğa parçası. Doğal bir krater gölü havzası aynı zamanda. Gölcük Tabiat Parkı, Isparta’nın rekreasyon ihtiyacını karşılayan bir alan konumunda. Biz bunu ileri boyutta projelendirerek Isparta ve çevresine hizmet etmesi, rekreasyon hizmetinin iyi bir kalitede verilmesini ve Isparta’nın aynı zamanda dışa açılan yüzü olması, Antalya odaklı günübirlik veya Isparta konaklamalı paket turlara öncülük etmesi amacıyla 3 yıl önce proje çalışmalarına başladık” dedi.

“5 yılda tamamlanacak”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2014 yılında Isparta ziyaretinde Gölcük Tabiat Parkı’nda konsept belirleme talimatı verdiğini kaydeden Yılmaztürk, “Bizim de zaten bu konuda ön çalışmamız vardı. Sayın Bakanımız Isparta halkına burayı en kısa zamanda planlayarak hizmete açılmasını ve Antalya’ya gelen 12 milyon turistin ileriki aşamada 1 milyonunun Isparta’ya getirilmesi yönünde proje çalışması yapılmasını istedi. Sayın Bakanımızın talimatıyla hızlı şekilde proje çalışmalarına başladık. Bazı yasal sorunlar vardı onları aştık. Projelendirme çalışmamızı hem bölge insanının ihtiyacını karışlamak hem de turizmin altyapısını oluşturacak şekilde belirledik. Projelerimizi 2016 yılının başlarında hem avam hem detay projelerimizi bitirdik. 2017 Mart ayında da yüklenici firmaya teslim ettik. Şu anda yüklenici firmaya iş yeri teslimi yapıldı. Önümüzdeki günlerde inşaat çalışmaları başlayacak. Firma ihale şartnamesine göre 5 yılda projeyi uygulanabilir hale getirecek ve 24 yıl kullanma hakkına sahip olacak” diye konuştu.

“Yeni yaşam alanları oluşturulacak”

Proje kapsamında yöre insanının aracını rahatça park ederek piknik alanında rahatça eğlenmesini sağlayacak alanlar oluşturduklarını belirten Yılmaztürk, şu bilgileri verdi:

“Temmuz aylarından itibaren günde bin aracın girdiği dönemler oluyor. Otoparkıyla, piknik alanlarıyla yöre insanının ihtiyacına yanıt verilecek. Mescit, tuvalet, çeşme gibi hizmetler projeye iyi bir şekilde oturtuldu. Çocuk oylun alanları, çocukların hem bedensel hem ruhsal sağlığına hitap edecek şekilde fiberkarbon karışımından oluşan doğal malzemeler kullanılarak oluşturulacak” dedi.

“Mitoloji Parkı ilk olacak”

Türkiye’de belki ilk kez masal dünyası ya da mitoloji parkı diye adlandırılan bir alan düzenlemesi yapılacağını hatırlatan Yılmaztürk, “Bu alanda Dedekorkut masallarına, Keloğlan masallarına kadar kültürümüzün kahramanlarının ve eserlerinin simgeleneceği alan oluşturulacak. Biz kendi öz kültürümüzü yansıtacak şeklide Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma başlatıyoruz. Yine alanda dünyada trend olan doğaya uygun dağ kayağı, yine gençler için macera parkını projemize yerleştirdik” şeklinde konuştu.

Spor ve doğa turizmi Projeyi ikiye bölerek hazırladıklarını anlatan Yılmaztürk, “Bir tarafı daha çok halka açık, elmalık bölümü dediğimiz yer daha çok turizme yönelik olacak. Projede iki adet standart ölçülere sahip futbol sahası, antrenman sahası inşa ediliyor. Tensi kortları, basketbol ve voleybol sahaları, yine alanda görsellik oluşturacak iskele ve kayıkhane yapılarak fotoğrafçıların doğa manzarası çekmesi için hizmet verecek. Gene göl yüzeyi su sporlarına açık hale getirilecek. Burada su bisikleti, su kayağı gibi su sporları yapılabilecek.” dedi.

‘Konaklama olmayacak’

Projede konaklamaya yer vermediklerini aktaran Yılmaztürk, “Biz otel tarzı konaklamaları zaten burada uygun bulmuyoruz. Alan Isparta kent merkezine çok yakın. Şimdi yeni bir yol çalışmasına başlanıyor. 4 kilometre mesafede her türlü konaklama imkanı var. Türkiye’de bu projenin örnekleri var ama böyle geniş bir konsepte ele alınan projelendirme çalışması yok. Bizim projeyi ayrı kılan bir çok eylemin bir ada bulunup iyi bir şekilde organize edilmesi. Bu alanlar milli park alanı. Bizim öz kültrümüzü yansıtması açısından mitoloji parkı bir ilk olacak. Yine Isparta’ya özgü gül ve lavantayı da projeye eklemeyi düşünüyoruz. Ama meyve parselleri de buraya has olacak. Burada özelikle spor kompleksi uluslararası düzeyde hizmet edecek alanlar. Zaten talep üzerine projeye konulmuştur” şeklinde konuştu.

Europark’tan akredite alınacak

Proje kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Araştırma ve Antalya Narenciye Araştırma merkezlerinin katkısıyla iyi tarım örnekleri göstererek meyve parselleri oluşturulması sağlanacak. Yapılar doğaya uygun olacak. Kayıkhane Osmanlı mimarisi tarzında yapılacak. Projede doğa ön planda olacak. Projede değişiklik olmazsa alan AB Europark konseptine uygun hale getirilerek buradan akredite alarak bayrak alınıp interlanda girildiğinde de Isparta aynı zamanda uluslar arası düzeyde tanınmış olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X