İsrail’den işbirliği çağrısı

İzmir-İstanbul ve yüksek hızlı tren projelerinin ardından Bursa’nın değerinin artacağını belirten İsrail Başkonsolosu Cohen, “İşbirliğine hazırız” dedi.

İsrail’den işbirliği çağrısı

ASLIHAN AYDIN

İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, Bursa’nın kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Cohen, Bursa Türk-Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Leon Elnekave ve Başkan Yardımcısı Mois Öztavi ile birlikte dün Olay Medya’yı ziyaret etti. Cohen, burada yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) da temaslarda bulunduklarını belirterek, iki ülke arasındaki dialoğun geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Türkiye ve İsrail halklarının arasında çok derin kültürel bağlar olduğunu anlatan Cohen, ”Bursa sanayi bakımından Türkiye’de ikinci. Bu yüzden bizim için çok önemli. Birçok İsraillinin bu gerçeği bilmediğini düşünüyorum. Bu nedenle o insanları buraya getirmek istiyoruz. Geleceğe yönelik birçok yatırım imkanı var” dedi. 

TARIMDA 20 FİRMALARI VAR

Bir bölümü arazi kiralayarak üretim yapan İsrailli 20 firmanın Türkiye’de tarım sektöründe faaliyet gösterdiğini dile getiren Cohen, bu alanda ve yüksek teknoloji konusunda yatırımlarını artırmak istediklerini vurguladı. İzmir-İstanbul ve yüksek hızlı tren projelerinin ardından Bursa’nın değerinin artacağını öngören Cohen, “İşbirliğine hazırız” diye konuştu.

TİCARET 4 YILDA YÜZDE 50 ARTTI

Mavi Marmara’dan sonra Türkiye ve İsrail ile ticari ilişkilerin devam ettiğine dikkat çeken Cohen, “Ticaret hacmi 4 yılda yüzde 50 arttı. 2014 yılında 5,5 milyar dolara ulaştı” dedi. İzmir, İstanbul ve Bursa ziyaretlerindeki izlenimlerinin ardından bu rakamın 8 milyar dolara çıkacabileceğini düşündüklerini ifade eden Cohen, finansal ve ticari alanlarda yatırım potansiyeli bulunduğunu kaydetti. 

DİALOGLA BİR YILDA ÇÖZÜLÜR

Filistin sorunun çözülmesi için direkt diyalog yolunun açılması gerektiğini savunan Cohen, “Ne zaman ki masaya oturacaklar, 1 yıl içinde bu mesele çözülür” dedi. Cohen, İsrail vatandaşlarının yüzde 80’inin sorunun çözülmesinden yana olduğunu da iddia etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X