İsraille ‘çok gizli’ toplantı

Mavi Marmara olayından 5 yıl sonra Roma’da Türk ve İsrailli yetkililerin gizlice görüştüğü ortaya çıktı. Toplantının amacının iki ülke arasındaki kopukluğu sona erdirmek olduğu belirtildi.

İsraille ‘çok gizli’ toplantı

Uzun süredir gergin olan İsrail-Türkiye ilişkilerinin nrormalleşme sürecine girmesi için gizli görüşme yapıldığı öne sürüldü.

İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu iki ülke arasında Mavi Marmara’dan sonra oluşan krizi sona erdirebilmenin yolunu bulmak için  İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya geldi. Dr. Dore Gold’un önceki gün gizlice Roma’ya hareket ettiği belirtilirken, görüşmenin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile önceden ayarlandığı belirtildi. Sinirlioğlu’nun, İsrail ile kopukluğu sonlandırmak için yapılan bu görüşmeyi organize eden ekibin başında olduğu bildirildi.

GOLD BİLGİLENDİRMEDİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold’un, Milli Güvenlikten sorumlu Danışman Yosi Cohen’in bile bilgisi dışında İtalya’ya hareket ettiği ifade edildi. Cohen uzun zamandır Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesi ile olan ilişkileri düzenlemeye çalışan birisi olarak bilinirken, Gold’un Cohen dışında Yossi Chiechanover’i de bu buluşma konusunda bilgilendirmediği belirtildi. Oysa Chiechanover, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ilişkilerindeki özel elçisi konumundaydı ve defalarca Sinirlioğlu ile de görüştüğü biliniyordu.

 

‘NASIL DÜZELTİRİZ’

Edinilen bilgilere göre Roma’daki gizli görüşmede Dr. Dore Gold, kopan ilişkilerin nasıl yenilenebileceğini sorguladığı belirtildi.  Gold’un ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun daha önce Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi olarak görev yapmış olmasının bu ilişkileri yenilemekte önemli rolü olabileceğini belirttiği ve kendisinin özellikle iki ülke arasındaki önemine de dikkat çektiği gelen bilgiler arasında. Sinirlioğlu’nun da Gold’un Türkiye ile İsrail arasındaki en önemli bağlantı olduğunu söylediği ifade edildi.

Haaretz’in haberine göre Türkiye’deki seçimlerden sonra İsrail’de aradaki buzların çözülebileceği kanaati oluştuğu ve Gold’un bu buluşmaya gitmesine yeşil ışık yakıldı. Ancak bu görüşmenin içeriği hakkında bilgi vermekten de kaçınıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X