‘İşsizliği kadınlar ve eğitim azaltır’

Türkiye’de işsizlik oranı, yılın ilk ayında yüzde 11,1 ile 11 ayın zirvesine çıkarken, uzmanlar bu rakamı aşağıya çekmenin yolunun eğitim ve kadın istihdamı artırmaktan geçtiğini ifade ediyor.

‘İşsizliği kadınlar ve eğitim azaltır’

Uzmanlar, Türkiye’de işsizlik oranlarının gerilemesi için iş gücünün vasfının, kadınların iş gücüne katılımının artırılması, kırdan kente geçiş sürecinin tamamlanması gerektiğini belirtiyor.

ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ercan, işsizlik rakamlarının bir süredir mevcut trendini sürdürdüğünü söyledi. Türkiye’nin bakması gereken göstergelerin, tarım dışı ve genç işsizlik oranları olduğunu vurgulayan Ercan, bunların da ortalama işsizliğin üzerinde bulunduğuna işaret etti. Türkiye’nin istihdam konusunda yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Ercan, ”Ülkemizdeki işsizliğin birtakım sebepleri var ve buna bir süre daha katlanmak durumundayız. Suriyeliler bizim en vasıfsız iş gücümüzle direkt rekabet içinde, kalanlarını ise etkilemiyor. Suriyeliler tarım, mevsimlik işler ya da bulundukları bölgelerdeki vasıfsız işlerde çalışanların doğrudan rakibi konumunda bulunuyor. Patronlar, Suriyelileri istihdam ederek vasıfsız işlerle düşük katma değerli üretim için ucuz iş gücü sağlamış oluyor. Fakat bu uzun vadede sürdürülebilir bir durum değil. Yapılması gereken Suriyelilerin okullarımızda eğitimlerine devam etmeleri ve liselerden daha vasıflı şekilde mezun olarak iş gücü piyasamıza entegre olmaları. Bu çocukları eğitim sistemimize dahil etmek zorundayız.”

KISA VADEDE İMKÂNSIZ

Türkiye’de iş gücünün eğitim düzeyinin hala çok düşük seviyede bulunduğunu dile getiren Ercan, ”İş gücümüzün vasfını artırmamız gerekiyor. Kadınların da daha fazla iş gücüne katılmasını sağlamalıyız. Kırdan kente çıkış henüz tamamlanmadığı için bu tamamlanana kadar 10-15 sene daha işsizlik sorununu yaşamaya devam edeceğiz. Bunda kısa vadede yapacak pek bir şey yok. Gençleri bu süre içinde okulda tutup, lise ve üniversite mezunu yaparsak daha sonrası için işimize yarar” değerlendirmesinde bulundu.

SEÇİM İSTİHDAMI ETKİLEDİ

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Selçuk Emsen de, geçen yıl seçim atmosferinin ciddi anlamda belirsizlik oluşturduğunu ve bunun da yatırımları etkilediğini söyledi. İşsizliğin ciddi manada azaltılması için ekonominin yüksek büyüme rakamlarını yakalaması gerektiğinin altını çizen Emsen, şöyle devam etti: ”Türkiye ekonomisi için Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl için öngördüğü büyüme hedefini yüzde 3,6’ya revize etti. Yani yüzde 4’ün altında bir büyüme hedefi… Geçen yılki yüzde 4’lük büyüme dahil fazla istihdam yaratan bir büyüme değil. İşsizliği bir puan azaltmak için ilave 2 puanlık büyüme sağlanması gerekiyor.”

KÜRESEL DURGUNLUK OLUMSUZ ETKİLİYOR

ALB Menkul Değerler AŞ Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar gerilediğini ancak hala yüksek seyrettiğini söyledi. Özellikle aralık ayında 10,8 olarak gerçekleşen işsizlik oranında bir miktar artış olduğuna değinen Baştürk, ”Küresel anlamda ekonomilerdeki, ticaretteki durgunluğun işsizlik rakamlarını yukarıda tuttuğunu görmekteyiz” dedi.

HİZMET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR

Rıdvan Baştürk, alt kalemlere bakıldığında sektörel bazda hizmetler sektörünün olumlu bir performans sergilediğine değinmek gerektiğini vurgulayarak, ”Çünkü bir önceki yılın aynı dönemine göre hizmet sektöründeki istihdamda yüzde 6’lık bir yükseliş var ki bu ilgi çekici bir oran” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X