İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen konfederasyon, sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları Fatih’teki Saraçhane Meydanı’nda toplandı.
Sabahın erken saatlerinden itibaren polisin güvenlik önlemi aldığı Saraçhane’deki tarihi Bozdoğan Sukemeri altında, polis tarafından güvenlik önlemi alındı.
Saraçhane’deki meydana giren vatandaşlar, polis tarafından üst aramasından geçirildi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu öncülüğünde çok sayıda siyasi parti üyesi de meydanda toplandı.
ÖZEL VE İMAMOĞLU DA ALANA GELDİ
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da alana geldi.
Alanda gazetecilere bir açıklama yapan Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin Taksim Meydanı’na ilişkin aldığı kararı hatırlattı.
Özel şunları söyledi:
“Çağrıcı örgütler Saraçhane’de çağrıda bulundular. Biz de örgütümüzü Saraçhane’ye çağırdık. Elbette hedef Taksim Meydanı’dır. Çünkü 1 Mayıs’ın sembol meydanı Taksim Meydanı’dır. Geçen seneye kadar Taksim’i ilk önce açıp şimdi Türkiye’ye bir utancı yaşatıyorlar.”
ÖZEL: AYM HERKES İÇİN BAĞLAYICIDIR
“Valilik, bakanlık, ‘Taksim gösteri meydanı değildir’ diyordu. Mahkeme kararı 2013 yılının Aralık ayına ait Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıdır. 2023 Aralık’ta AYM kararın başına da Türk Milleti adına yazarak hepiniz karar verdim. Taksim anlamlı bir meydandır. O gün isteyen herkes orada bulunabilir diyor. AYM herkes için bağlayıcıdır. AYM söylemiştir; meydan emekçilerindir.
Bugünkü inat Anayasaya inat etmektir. Bu yanlışa itiraz ediyoruz. Ben İçişleri Bakanı ile iki gündür müzakere eidyorum. Yanlışta ısrar ediyorlar. İşçiyle bu meydana geldik.”
Ekrem İmamoğlu ise, “Son beş yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Saraçhane’deki hak arama mücadeleleri başarıyla sonuçlandı, halkın istediği oldu. Eninde sonunda Taksim’de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün, ama seneye.” ifadelerini kullandı.
Bölgede polisin güvenlik önlemleri sürerken, DİSK öncülüğündeki sendika ve siyasi partiler Taksim Meydanı’na doğru yürümek için sukemerine doğru hareket etti.
Bu sırada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emniyet amirleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.
Bu görüşmenin ardından alanın ön tarafındaki kalabalık arttı.
Gruptakiler Taksim Meydanı’na doğru yürümek istedi.
Bu sırada arbede yaşandı.
Polis, gruptakilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.
Yaşanan arbede sırasında hafif şekilde yaralanan polisler ve biber gazı nedeniyle fenalaşanlar oldu.
Bölgede toplanan sendikalar, “Artık Taksim’i daha fazla zorlamayacağız.” açıklaması yaptı.
Bu açıklamanın ardından gruplar alandan ayrıldı.
Emniyet güçlerinin bölgedeki güvenlik önlemleri sürüyor.
Grupların dağılmasının ardından Saraçhane Meydanı’nda gelenlerden geriye flamalar, flama sopaları, su şişeleri ve sökülen taşlar kaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri göstericilerin dağılmasının ardından temizlik çalışmalarına başladı.
210 GÖZALTI
210 kişi gözaltına alınırken eylemcilerin saldırıları sırasında 28 polisin yaralandığı öğrenildi.
HAK-İŞ, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na Filistin bayraklı çelenk bıraktı
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve sendika üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’na Filistin bayraklı çelenk bıraktı.
Gümüşsuyu Caddesi’nde toplanan sendika üyelerinin yer aldığı kortej, çeşitli sloganlar atarak Taksim Meydanı’na geldi. Grup önce 1 Mayıs 1977’de yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı, Fatiha okudu.
Mahmut Arslan ve beraberindekiler ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın önüne geldi. Burada açıklama yapan Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kendileri için önemli bir gün olduğunu söyledi.
Bugün bütün meydanları Taksim Meydanı, bütün alanları 1 Mayıs alanı gördüklerini belirten Arslan, “Uzun zamandır Türkiye’nin her bölgesinde birlik, mücadele ve dayanışma gününü bir şölen havasında gerçekleştirmekteyiz. Bu yıl da sendikal hareketin merkezi olan Kocaeli’de HAK-İŞ mensuplarıyla bir araya geleceğiz. Aynı zamanda 81 ilde HAK-İŞ il başkanlıkları 1 Mayıs bildirimizi meydanlarda okuyarak, kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olduğumuzu ifade edeceğiz.” diye konuştu.
Arslan, meydan tartışmalarının, polislerin, TOMA’ların, biber gazlarının ve barikatların olmadığı 1 Mayıs’ları özlediklerini ve hep hayal ettiklerini vurgulayarak, “Bunu gerçekleştirmek için büyük bir mücadele yaptık. Bugün de bu meydanda bize izin verilmiş olsaydı burada mitingimizi yapabilirdik. Ama izin verilmemişse, izin verilen meydanlarda hakkımızı ve taleplerimizi yüksek sesle konuşmak ve bütün dünyaya buradan birlik mesajı vermek bizim sorumluluğumuzdadır. HAK-İŞ olarak bugün Türkiye’nin bütün meydanlarında, dünyanın bütün meydanlarında özgürlük, adalet, barış isteyen, emek hareketinin sorunlarını bir bir ortaya koyup, çözümler talep eden bütün emekçilerle dayanışmamızı buradan bir kez daha ifade ediyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü eğer imkan varsa bu meydan dahil Türkiye’nin bütün meydanlarında kutlanmasını biz destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“1 Mayıs’ın üzerine bu tür gölgelerin düşmesini istemiyoruz”
Taksim Meydanı’nda 2009, 2010 ve 2011’de bütün emek örgütleriyle 1 Mayıs etkinliklerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Arslan, şöyle devam etti:
“Bu meydanla ilgili tartışmaları biz o tarihte sona erdirdik. Bundan sonra Taksim’de verilecek izinle burada yapabiliriz, eğer burada izin yoksa Türkiye’nin bütün meydanları bizim meydanlarımızdır, bütün alanlar bizim alanlarımızdır. Meydan tartışmalarıyla bir kısım güvenlik gerekçeleriyle kaos ve gerilim oluşturmak, kaos ve gerilimin etrafında dönmek emek hareketine büyük haksızlıktır. Kocaeli’de, Bursa’da, İzmir’de, Samsun’da, değişik illerde 100 binlerin meydanlarda haklarını talep ettiği bir günde meydan tartışmalarının, ‘geldik, geleceğiz’ demenin, polisin, copların, TOMA’ların, barikatların olduğu bir günü asla istemiyoruz. İstanbul’un normalleşmesini, bu meydanın da normalleşmesini istiyoruz. Bütün emek hareketinin temsilcilerine, birleşenlerine buradan çağrı yapıyoruz; ne olursunuz, emeğin bunca sorunları var, emek hareketinin, emekçilerin bunca sorunları var, bu sorunların çözümü için meydanlarda hiç değilse 1 Mayıs’ta birlik mücadele ve dayanışmayı gerçekleştirelim, taleplerimizi yüksek sesle ifade edelim, eleştirilerimizi yüksek sesle yapalım ama bunu bir şölen havasında yapalım. 1 Mayıs’ın üzerine bu tür gölgelerin düşmesini istemiyoruz.”
Açıklamanın ardından HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk tarafından 1 Mayıs bildirisi okundu.
Grup, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na Filistin bayraklı çelenk bıraktı.
Memur-Sen tarafından Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakıldı
Gümüşsuyu Caddesi’nde toplan Memur-Sen’e üye bir grup, ardından Taksim Meydanı’na yürüdü.
Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Cesur Öztürk, 1 Mayıs’ı Samsun’da on binlerce kişiyle birlikte kutlayacaklarını söyledi.
Başta Filistin, Doğu Türkistan, Suriye, Arakan, Yemen, Libya, Afganistan olmak üzere dünyanın her yerinde kan döken ve 60 milyon insanı mülteci durumuna düşüren kanlı emperyal düzeni reddettiklerini belirten Öztürk, “Gazze’de 7 aydır aralıksız soykırım uygulayan, 35 binden fazla kardeşimizi şehit eden, binlerce masum çocuğu katleden siyonist İsrail’i, suç ortağı ABD’yi ve destekçi ülkeleri lanetliyoruz.” dedi.
Öztürk, emeğin sömürüsüne karşı olduklarını vurgulayarak, “Mülakatın kaldırıldığı ve ücret skalasındaki çarpıklığın giderildiği, kamu görevlilerinin hak ettiği ücretin bütçe yükü olarak görülmediği, hakça bölüşümün, vergide adaletin, ücretli hakkaniyetin merkeze alındığı bir mali politikanın inşası için hep birlikte çabalamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Emek Konfederasyonu (ILC) tarafından da anıta çelenk bırakıldı.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve ILC Genel Sekreteri Dr. Ahmet Gök, yaptığı açıklamada bugünün, dünyanın neresinde olursa olsun ırka, dine ve ideolojiye bakılmaksızın tüm zulümlere dur deme günü olduğunu söyledi.
Gök, 7 Ekim’den bu yana Gazze halkına yapılan katliamın derhal durdurulması gerektiğini belirterek, “İsrail’e destek veren ve katliama karşı sessiz kalan tüm devletleri kınıyoruz. ” dedi.
TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı
TÜRK-İŞ’e üye bir grup da Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.
Ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın önüne gelen grup adına Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS) Genel Başkanı Cemail Bakındı, 1 Mayıs 1977’de yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenleri andı.
İşçi sınıfının 1 Mayıs’ları asla unutmayacağını belirten Bakındı, şöyle devam etti:
“Daha önce burada 1 Mayıs’ı kutladık. Bu meydanda bu kutlama esnasında hiçbir hadise olmadı, burada her türlü kitle örgütü bulundu. 1 Mayıs’ları burada barış içerisinde kutlamayı öğrenmeliyiz, buna herkes imkan sağlamalıdır. İnşallah Taksim Meydanı’ndaki bu yasaklama önümüzdeki yıl kalkar, burada polis kardeşlerimizle valimizle bakanımızla milletvekillerimizle siyasetçilerimizle hep birlikte 1 Mayıs’ı kutlarız. Türk insanı ve işçisi, özellikle emekçi kardeşlerim buna layıktır, bu onların hakkıdır.”
Konuşmanın ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.