İstanbul’un fethinin 562. yılı kutlamaları başladı

İstanbul’un fethinin 562. yılı kutlamaları mehter takımının konseriyle başladı.

İstanbul’un fethinin 562. yılı kutlamaları başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, İstanbul Yenikapı’da İstanbul’un Fethi’nin 562. yılı kutlama törenlerinde konuştular.

”FETİH IŞIĞINI SÖNDÜRMEK İSTEYENLERE ASLA MEYDANI BIRAKMAYACAĞIZ”

Erdoğan, “İstanbul’un bağrında 562 yıldır yanan fetih ateşini söndürmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz. Ezanlarımıza söz söyleyen dillere geçit vermeyeceğiz. Bilesiniz ki ‘Zulüm 1453’te başladı’ diyen, ‘Pontus Soykırımı, Ermeni Soykırımı’ diyen hainlere göz yummayacağız. İstanbul’u, kutsal emanetler başında kesintisiz Kur’an okunan bir şehir olmaktan çıkarmaya çalışanlara imkan tanımayacağız. İstanbul’un yüreğinde 562 yıldır yanan fetih ışığını söndürmek isteyenlere asla meydanı bırakmayacağız. Bu ülkeyi bölmek, bu milleti parçalamak için her yola başvuranlara yol vermeyeceğiz. Başörtülü anneler, sakallı babalar evlatlarının en mutlu günlerinde yanlarında olamıyordu. Bu ülkede insanlar inançlarından dolayı tahkir ediliyordu.ABD’de New York Times diye paçavra var. Bu gazete daha önce de defalarca yaptığı gibi geçtiğimiz günlerde bizimle ilgili bir yazı yayımladı. Neymiş  Türkiye’nin üzerinde kara bulutlar varmış. Ülkemizde şu anda her türlü fitnenin başını çeken 2 yayın organı üzerinden bizi eleştirmeye kalkmışlar. Bu gazete bugün bizim için söylediklerinin, yazdıklarının  benzerlerini 1896’da Sultan Abdülhamit için yazıyordu. Bu gazete o gün Osmanlı Devleti’ne ve onun başındaki kişiye karşı kustuğu kini bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve onu temsil eden şahsıma yöneltiyor. Gazetenin sahipleri hep aynı aile, çizgide değişiklik yok. Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen bu gazete, son  zamanlarda Pensilvanya ile sıkı bir iş birliği içinde. MİT TIR’larının durdurulması casusluktur, bu ajanlıktır hesbını verecekler. Biz bu ülkede bayrağımıza karşı bayrak çıkaranların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Şimdi bazı aydınlar çıkmış, bunlar aydın değil, bunlar karanlık. Bayrağımıza karşı bayrak çıkaranların yanında yer alanlara ben aydın diyemem. Bu ülkede 15 yaşındaki bir delikanlıyı 3. kattan atmak suretiyle bıçaklayıp, üzerinden arabayla geçen o kişiler, 50 kişinin ölümüne neden olanlara sahip çıkanlara biz aydın diyemeyiz. KPSS sorularını çaldılar, ‘himmet’ diyerek milletin çoluğunun çocuğunun rızkını çaldılar, Suriye’deki kardeşlerimize gönderdiğimiz yardımların önünü kesip, onların hayatını çaldılar. Utanmadan, sıkılmadan Bayır Bucak Türkmenlerine gönderilen yardımlarla ilgili spekülasyonlara girdiler. Bu casusluktur, bu ajanlıktır, bunun hesabını da verecekler. Düşün artık milletin yakasından” dedi.” dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: “İSTANBUL’A SÖZ VERİYORUZ…”

Başbakan Davutoğlu, “AK Parti iktidarları olarak bizler sadece büyük ideallere yürümüyoruz, devletimizi kudretli kılmak için yürüyoruz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yenikapı’da düzenlenen İstanbul’un fethinin 562. yılı kutlamalarındaki konuşmasında “Devlet öylesine bir kudrete sahip olmalı ki kendi silahını kendi yapsın, kendi vatandaşını kendi beslesin, kendi ekonomisini kendi kursun, kendi uçağını kendi yapsın. İşte AK Parti iktidarları olarak bizler sadece büyük ideallere yürümüyoruz, devletimizi kudretli kılmak için yürüyoruz” dedi.

Kendi piyade tüfeğini yapamayan bir ülkeden kendi ATAK helikopterini yapan bir ülke haline gelindiğini belirten Davutoğlu, “Size söz veriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu semada uçan uçaklar yüzde yüz Türk yapımı olacak” diye konuştu.

Davutoğlu, “Şimdi yeni bir seçime giderken bütün İstanbul’a söz veriyoruz. Diyoruz ki İstanbul tarihte olduğu gibi dünyanın merkez şehri olacak. Dünya İstanbul’a bakacak, İstanbul’a göre adım atacak” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK: “KARANLIK BİR ÇAĞ KAPANDI”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstanbul’un fethiyle 562 yıl önce karanlık bir çağın kapandığını belirterek, “İlme, ilmi düşünceye, insani değerlere açılan bir kapı var. Yeni bir çağ açıldı. Eğer bu kapı açılmasıydı, bu çağ açılmasaydı, bugün insanlar, insanlığın uğruna mücadele verdiği değerlerin önemli bir kısımını kazanamamış olacaktı” dedi.

Bugün kendileri için çok önemli ve anlamlı bir gün olduğunu ifade eden Çiçek, “562 yıl evvel karanlık bir çağ kapandı, ilme, ilmi düşünceye, insani değerlere açılan bir kapı var. Yeni bir çağ açıldı. Eğer bu kapı açılmasıydı, bu çağ açılmasaydı, bugün insanlar, insanlığın uğruna mücadele verdiği değerlerin önemli bir kısımını kazanamamış olacaktı. Onun için bu fetih gerçekten kutlu bir fetihtir, tüm insanlık için mutlu bir fetihtir” diye konuştu. 

Çiçek, “Bu fetihle beraber, İstanbul ebediyen bizim olmuştur” diyerek, 8500 yıllık bir tarihi olan Roma ve Bizans imparatorluklarına, sonra da Osmanlı’ya başkentlik yapmış şehrin, bu coğrafyada inşa edilen muhteşem kültürün ve medeniyetin sembolü olduğunu vurguladı.

İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN: “İMDAT ÇAĞRILARINA DUYARSIZ KALMADIK, KALMAYACAĞIZ”

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk milletinin, “zulüm ve kan altında inleyen dünyanın nefes almasını sağlamak” gibi bir sorumluluğu olduğunu belirterek, “Yakın coğrafyamız başta olmak üzere imdat çağrılarına duyarsız kalmadık, kalmayacağız” dedi. 

Şahin, Yenikapı Etkinlik Meydanı’nda düzenlene İstanbul’un fethinin 562. yılı kutlamalarındaki konuşmasında, 21 yaşındaki bir padişahın, kararlılıkla çıktığı yolda cihan imparatoru olduğu, karanlık bir çağı kapatıp, yeni bir çağ açan bir zaferin yıl dönümünün yaşandığını anımsattı. 

Türk milletinin, 1071’de Malazgirt’te başlayan yürüyüşünün, İstanbul’un fethi ile zirveye çıktığını anlatan Şahin, Türk milletinin, fetihlerin kılıçla değil gönülle kazanıldığını bildiğini ve bu anlayışla insanlara yaklaştığını kaydetti. 

Şahin, Türk milletinin asla sömürgeci bir anlayışla davranmadığını vurgulayarak, “Atalarımız bu anlayışla insanlara güveni, huzuru vermiş, zulmetmekten Allah’a sığınmıştır” diye konuştu. 

“Fatih’in torunu olmanın gururunu yaşıyoruz” diyen Şahin, onun insanlığa huzur veren büyük medeniyetini devam ettirmenin, haksızlık ve zulme karşı durmaktan geçtiğini dile getirdi. 

Şahin, bu büyük adalet temsilcilerinin torunları olarak, aynı anlayışa sahip olmak gerektiğinin altını çizerek, şunları aktardı:

“Bizlerin, ‘zulüm ve kan altında inleyen dünyanın nefes almasını sağlamak’ gibi bir sorumluluğumuz var. Yakın coğrafyamız başta olmak üzere imdat çağrılarına duyarsız kalmadık, kalmayacağız. Devleti yaşatmanın, insanı yaşatmaktan geçtiğine inanıyoruz. Zulümle değil, adaletle abat olunacağına inanıyoruz.”

KADİR TOPBAŞ: “İSTANBUL DÜNYAYI AYDINLATACAK”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul’un fethinin “olmuş bitmiş bir mesele” ve “nostalji” olmadığını, çok daha derin manaya sahip büyük bir iş olduğunu söyledi.

Fethin, askeri bir başarı ile sınırlı olmadığını anlatan Topbaş, “Fetih, gönülleri açmaktır. Fetih, karanlığı kapatıp aydınlığı, kötülüğü kapatıp iyiyi açmaktır. Şehirleri, ülkeleri kazanmak başka, gönülleri almak başkadır” şeklinde konuştu. 

Topbaş, İstanbul’un, peygamber müjdesine mazhar olan büyük bir şehir olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“İstanbul, peygamberimizin müjdesine nail olmak için can verenlerin bize emanetidir. O şehitlerle gönlü bağımız var. Gelecekte İstanbul bir başka anlam kazanacak, dünyayı aydınlatacak. Yeni fetihler yaklaşıyor. İşte bu yüzden, ‘yeniden diriliş, yükseliş’ diyoruz. İstanbul barış şehridir. Burada kimse kendisini yabancı hissetmez. İstanbul herkesi sarıp sarmalar. Herkes burada adaletin teminatı altındadır. Dünyanın her yerinde başımız dik geziyoruz. İşte bu yüzden, ‘barışın, huzurun gerçek temsilcileri biziz’ demeye hakkımız var.”

Fethin bu yıl başka bir heyecanla kutlandığını vurgulayan Topbaş, “Bu meydandan nice fatihler çıkacak. Ecdadımızın yolundan giderek, yine dünyaya huzuru getirecek olan, gönülleri fethedecek olan bizleriz” ifadelerini kullandı.

MEHTER TAKIMININ KONSERİYLE BAŞLADI

“Yeniden diriliş, yeniden yükseliş ve yeni Türkiye için fethin 562. yılında Yenikapı’da buluşuyoruz” sloganıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ile Tarihi Osmanlı Birliği’nden 562 kişilik mehter takımının konseriyle başladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Tarabya Köşkü’nden helikopterle alana hareket etti. Helikopter bir süre alanın üzerinde tur attı. Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu helikopterin tur attığı anonsu yapılınca, vatandaşlar Türk bayrakları sallayarak kendisini selamladı.

 

Helikopter, alanın yanındaki piste indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mehter takımı konser verdiği esnada, ellerinde bayraklarla 16 Türk devletini temsil eden askerlerin bulunduğu yerden yürüyerek, alana giriş yaptı.

Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a alana gelişinde yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Eşiyle sahneye çıkan Erdoğan da vatandaşları selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından protokoldeki yerine geçti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X