İşte 8500 yıl önce Bursa tarihinin başladığı yer; Dünyada ilk kez burada üretilen besin ne?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü’nün tarihini ve Bursa için önemini kaleme aldı…

İşte 8500 yıl önce Bursa tarihinin başladığı yer; Dünyada ilk kez burada üretilen besin ne?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Alana… İlk adım attığımızda heyecanlanmıştık. Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü’nü gezdiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul’un nerede olduğumuzu anlatmak için söylediği cümle heyecanımızı daha da arttırmıştı:

“Burası, Bursa tarihinin başladığı yer.”

İlk izlenimleri de 9 Ağustos 2019 günü aktardık. Bursa’nın 8 bin 500 yıllık tarihi olduğunu ortaya çıkaran kalıntıların, iki başvuru üzerine tesadüfen keşfedilmesi de ayrı bir olay.

İlkinde…

Akçalar Organize Sanayi Bölgesi’ni genişletirken bölgedeki Roma dönemi yerleşim alanı sınırının belirlenmesi için başvuru yapılıyor. İkinci başvuru da, otoyolun ilk projesi olan Uluabat Gölü güneylinden geçiş güzergahı için.

İki başvuru üzerine İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iki öğrenci gönderip Akçalar’da inceleme yaptırıyor. Öğrencilerin arazide buldukları toprak çanaklar incelendiğinde ise 8 bin 500 yıllık tarih ortaya çıkıyor.

Necmi Hoca’nın…

6 yıl önce Aktopraklık’ı anlatırken, “Burası, Bursa tarihinin başladığı yer” demesi bundan.

O gün Aktopraklık’ın iki önemli özelliğini daha öğrendik:

Bir…

Akçalar’daki Aktopraklık ve Orhangazi’deki Ilıpınar höyükleri ekili tarımın 8 bin yıllık geçmişini sergiliyor. Hatta, Batı’ya ekili tarım Aktopraklık’tan gidiyor.

İki…

Aktopraklık ve Yenişehir’deki Barcın höyükleri de dünyada peynir üretilen ilk yerleşimler olarak tarihte yer alıyorlar.

Gerçi…

Recep Altepe döneminde başlayan kazı çalışmaları, yuvarlak evden köşeli eve geçişi sergileyen tarih köyü canlandırmasıyla müze binası sonraki dönemde durdu, ama bu dönem yeniden gündemde.

Nilüfer’de…

4 dönem Belediye Başkanlığı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yöreyi iyi tanıyor, biliyor. Onun için de tarihi ortaya çıkaran çalışmaları için kararlı.

İlk adım da…

Tarım Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar ve yönetim kadrosunun Aktopraklık ziyaretiyle atıldı.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X