İşte Bakanlık teklif edilen isimler

Başbakan Davutoğlu, seçim hükümetinde yer almasını istediği isimlere bakanlık teklifi götürdü.

İşte Bakanlık teklif edilen isimler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirilen Ahmet Davutoğlu’nun CHP’den 5, MHP ve HDP’den de 3’er milletvekiline mektup göndererek bakanlık teklifinde bulunduğu bildirildi.

 

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu’nun imzasıyla gönderilen mektupla geçici Bakanlar Kurulu üyeliği teklifi yapılan o isimler şöyle:

 

CHP

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak

Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan

İstanbul Milletvekili İlhan Kesici

Antalya Milletvekili Deniz Baykal

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 

MHP

İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu

Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş

İstanbul Milletvekili Meral Akşener

HDP

İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan

Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca

 

Yarın 18.00’e kadar yazılı yanıt istendi

Davutoğlu, milletvekillerine ayrı ayrı hitaben yazdığı mektupta, şu ifadelere yer verdi:

“25.08 2015 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza, bakanlık teklif ediyorum.

Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen Bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde, yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından geçici Bakanlar Kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin teklife, 27/08/2015 tarihi saat 18.00’e kadar yazılı yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.”

İlk açıklamalar 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mektup göndererek bakanlık teklifinde bulunduğu bazı milletvekilleri değerlendirmede bulundu.

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazılı bir cevap vereceğini söyledi.

Baykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yazılı bir öneri geldi. Ben de yazılı bir cevap vereceğim. İçeriğini cevabımı gönderdikten sonra kamuoyuna açıklayacağım” dedi.

Baykal, cevabının içeriğiyle ilgili soruya ise “Kimsenin böyle bir şey sormaya ne hakkı var ne de bunun gereği var. Herkesin anlayışı ortada. Cevabı vereceğim” diye konuştu.

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine iletilen teklifle ilgili “Kocaeli halkımız ve partililerimiz sevindiler. Sonuçta bir emek kentinden milletvekili çıkarılmış, epey de yoğun bir çalışma olmuş ve çok zor koşullarda çalışılmış. Dolayısıyla o vekile bakanlık teklifi gelmesi de bir onurdur hiç kuşkusuz” değerlendirmesini yaptı. 

Teklifle ilgili nihai kararın partisinin yetkili organlarınca verileceğini belirten Konca, “Eğer bu koltuk Türkiye’nin eşitliğine, adaletine, birliğine, kardeşliğine hizmet edecekse bizim için mutluluk verici yanı o olur. Görevimizi layığı ile yapmaya çalışırız” dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifini reddetti. Bingöl ve Toprak aynı ifadeleri içeren iki ayrı cevap mektubunu Başbakan Davutoğlu’na gönderdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise mektubun henüz kendisine ulaşmadığını vurgulayarak, “Gelsin bir, ne yanıt vereceğimi biliyorum ben” açıklamasını yaptı. 

CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, görevi kabul etmedi. Bilgehan, yazılı açıklamasında “CHP’nin ilkeleri doğrultusunda, mevcut siyasi şartlarda, önerilen görevi kabul etmediğimi, saygılarımla bildiririm” ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin ise kızının okul kaydı için ABD’de bulunduğu öğrenildi. Kesici’nin konuyla ilgili daha sonra açıklama yapacağı belirtildi.

“En iyi şekilde yerine getireceğiz” 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mektubun kendisine ulaştığını, parti olarak yapılacak değerlendirmenin ardından karar vereceğini söyledi. 

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, yaptığı açıklamada, yarın Ankara’da partide toplantı yapacaklarını ve durumu değerlendireceklerini belirtti.

Tüzel, “Tabii ki görevi kabul edeceğiz. Bu konuda grubumuzun kararı var. Hangi bakanlık olduğunu bilmiyoruz ama en iyi şekilde yerine getireceğiz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olup olmayacağına yönelik soruya da Tüzel, “Hiçbir fikrim yok, hangi bakanlık olduğu konusunda. Sayın Başbakan nasıl takdir etti, bilemiyoruz. Onu tebliğ ettiğinde anlayacağız” diye konuştu.

MHP’li Tanrıkulu istifa etti

Öte yandan geçici Bakanlar Kurulu üyeliği teklif edilen MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, teklifi kabul etmediğini, tepki olarak MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım.

Türkiye, gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken 46 yıllık tarihi, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cüretine tepki olarak, MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

Akşener kabul etmedi

MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, bakanlar kurulu üyeliği için yapılan teklifi kabul etmedi.

Akşener, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teklifine verdiği yanıtta, şunları kaydetti:

” Geçici Bakanlar Kurulu 26 ağustos 2015 tarih ve 9304 sayı ileGeçici Bakanlar Kurulu üyeliği için bakanlık teklifinizi içeren yazınızı aldım. Böyle bir görev teklifinin şahsıma da yapılacağının basın ve yayın organlarında yer alması üzerine, teklif edildiği takdirde kesinlikle kabul etmeyeceğimi kamuoyu ile paylaşmıştım. Partimin ve şahsımın tavrının belli olmasına rağmen, telefon ile de teyidini alabileceğiniz görüşümü, siyasi stratejilerinize araç yapmanızı, parti tüzel kişiliklerini ve şahsi beyanları yok saymanızı siyasi nezaket dışı olarak gördüğümü üzülerek belirtir, bir kez de yazılı olarak bakanlık teklifinizi kabul etmediğimi bilgilerinize sunarım.”

Kesici teklifi kabul etmedi

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, geçici seçim hükümetinde yer almasına yönelik teklifini reddedeceğini bildirdi. 

Kesici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mektubun makamına ulaştığını ancak içeriğini okuma fırsatı bulamadığını belirterek, “Bizler partili milletvekilleriyiz. Dolayısıyla partinin kararları istikametinde karar vermek zorundayız. Ben de bu istikamette hareket edeceğim ve teklifi reddedeceğim” dedi.

Kesici, red kararını yazdığı mektupla açıklayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X