İşte Bursa’nın ‘sosyal’ röntgeni

Zor bir dönemden geçiyoruz. Yaşam koşullarının güçleştiği süreçte dezavantajlı gruplar daha büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Sivil toplum örgütlerinin bu durumda olanlara destekleri biliniyor, ama devletin katkısı kamuoyuna pek yansımıyor. Bir anlamda, Bursa’nın sosyal destek röntgeni olan rakamlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü kanalıyla yaptığı destek yardımlarını sergiliyor. İşte o destekler ve yapılan ödemeler… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

İşte Bursa’nın ‘sosyal’ röntgeni

Yılmaz, köşesinde şu ifadeleri kullandı:

Toplumun… Her kesimini saran ekonomik sıkıntılar, bazı aileler için daha büyük zorluklara yol açıyor. İşte, dezavantajlı gruplar olarak kabul edilen bu kesimlere de devletin desteği var.

Gerçi…

Başta Kızılay olmak üzere hareket eden bazı sivil toplum örgütleri sosyal sorumluluk düşüncesiyle bu yükü fedakârca paylaşmaya çalışıyorlar, ama devletin desteği pek yansımıyor.

Oysa…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı programları kapsamında Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar da az değil.

Örneğin…

Kısa adıyla ASDEP olarak bilinen Aile ve Sosyal Destek Programı kapsamında Bursa’da 94 bin 957 aileye hane ziyareti yapıldı. Aile Eğitimi Programı’na 67 bin 309 kişi katıldı.

Kimsesiz çocukları sahiplenen 216 koruyucu ailenin olduğu Bursa’da, bu ailelerin yanında 254 kimsesiz çocuk yaşama tutunuyor.

Yanı sıra…

Bursa’da 3 bin 362 aile sosyal ve ekonomik destek alıyor. 15 bin 105 kişiye evde bakım yardımı yapılıyor.

23 kadın kooperatifi ile de kadınların üretim ekonomisine katkıları sağlanıyor.

Yardımların maddi tablosu da şu:

Bursa’da; 2 milyar 082 milyon lira evde bakım yardımı, 733 milyon lira yaşlı aylığı, 689 milyon lira engelli aylığı, 81.3 milyon lira engelli yakını aylığı, 1 milyar 790 milyon lira da genel sağlık sigortası prim ödemesi yapıldı.

Şu tablo önemli:

Faturasını ödemekte zorlananlar için 122 milyon lira elektrik, 2.4 milyon lira da doğalgaz tüketim desteği sağlandı.

Eşi vefat etmiş kadınlara 112.5 milyon lira, muhtaç asker ailelerine 18 milyon lira, muhtaç asker çocuklarına 623 bin lira nakit desteği verildi.

Yine…

Ailelere sosyal ve ekonomik destek 234.3 milyon liraya, doğum yardımı 100.2 milyon liraya, çoklu doğum yardımı 2.5 milyon liraya, öksüz ve yetim yardımı 4.4 milyon liraya, şartlı eğitim yardımı 66.3 milyon liraya, şartlı sağlık yardımı da 31.1 milyon liraya ulaştı.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X