İşte doğalgaz faturanızı düşürecek yöntemler!

Soğuk havaların iyiden iyiye yüzünü gösterdiği son günlerde basit birkaç önlemle gelecek ayların ısınma maliyetini yüzde 30-40 düşürebilirsiniz.

İşte doğalgaz faturanızı düşürecek yöntemler!

Hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta 10-15 derece birden düşünce, kışlıkları ve ısınmayı hatırladık.

Önümüzde kış var ve havalar daha da soğuk olacak. Hazırlıkları ve hesabı baştan yapmakta fayda var.

Çünkü geçtiğimiz günlerde dövizdeki dalgalanmalardan doğalgaz ve elektrik de nasibini aldı. Kombi bu ikisini de kullanıyor.

TERMOSTAT TAKTIRIN

Kombiniz eski veya yoğuşmalı da olsa dikkat etmeniz gereken çok önemli ayrıntılar var. Radyatörlere termostatik vana (fiyatı 35 liradan başlıyor) takmak veya oda termostatı (fiyatı 50 lira civarı) kullanmak bunların başında geliyor. Enerji Verimliliği Derneği’ne göre; bu yolla enerji kaybı önleniyor ve yüzde 30’a varan tasarruf sağlanabiliyor. Ayrıca her odayı istediğiniz ısıda tutabiliyorsunuz.

YALITIM LEVHASI ALIN

Unutmayın her 1 derecelik fark, doğalgaz tüketimini yüzde 6 etkiliyor. Isı kayıplarının en fazla olduğu noktalar radyatör (petek) arkaları. Bu yüzden ısı yalıtım levhası kullanın. Bu da internette ve yapı marketlerde 15 liraya satılıyor.
 

PETEK KAPATMAK DOĞRU MU?

Uzmanlara göre; bazı petekleri veya evden ayrılırken kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değil. Bunun yerine kombinizi daha düşük bir ısıtma konumuna alabilir veya kombiye bağlı bir oda termostatı varsa bunun derecesini düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Kombiyi tüm gün kapatırsanız hem ev hem de sistemde dolaşan ısıtma suyu tamamen soğur. Kombi açıldığında istenilen sıcaklığa ulaşmak için daha fazla elektrik ve doğalgaz harcar.
 

PRATİK BİLGİLER

Peteklerin üstünü, etrafını eşyalarla kapatmayın. Koltuk ve kanepe gibi eşyalar peteklerden en az 25-30 santim açıklıkta olmalı.
 

HAFTALIK PROGRAMLI

Yerli kombi üreticisi Warmhaus Genel Müdürü Kağan Turan da şu tavsiyelerde bulundu: “Mutlaka oda termostatı kullanılmalı. Özellikle haftalık program saatli, dijital termostatlar sayesinde evde olunmadığı saatlerde ve gece ekonomik modda kullanılarak hem tasarruf sağlanır hem de sıcaklığı artırmak istediğinizde ev daha çabuk ısınır.”
 

BU PRATİK BİLGİLER FATURAYI AZALTIYOR

Su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edin.

Kombi bacalarının temiz olup olmadığını yetkili servise kontrol ettirin.

Her yıl yetkili servise radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırın.

Isı kaybı olacak diye sürekli pencereleri kapalı tutmayın, odayı havalandırın.

Kombinin olduğu odadaki havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın.

Doğalgaz tesisatına müdahale etmeyin, tesisata cihaz eklemeyin.

Kombinizin sıcak su kullanılan alanlardan (banyo ve mutfak) en fazla 6 metre mesafede olması, sıcak suyun çabuk ulaşmasını sağlar.

Kombilerde izolasyonlu gövdeyi tercih edin.

Binanızın dış cephe yalıtımını yaptırın. Bu size yüzde 40’a varan tasarruf sağlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X