İşte İran’dan ilk sonuçlar

İran’da dün yapılan Uzmanlar Meclisi seçimi için Tahran vilayetinden ilk sonuçlar gelmeye başladı.

İşte İran’dan ilk sonuçlar

Resmi IRNA ajansına göre Uzmanlar Meclisi için aday olan eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, ilk sonuçlara göre birinci sırada yer alıyor. Onu mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani takip ediyor.

Sadece din adamlarının aday olabildiği, vefat etmesi ya da görevini yapamayacak hale gelmesi durumunda, toplam 88 kişiden oluşan Uzmanlar Meclisi, ülkedeki en büyük otoriteyi seçiyor.

İran’da Cuma günü gerçekleşen Uzmanlar Meclis seçimlerinde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, başkent Tahran’da reformcu kanadı temsil eden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin öndeliğinde seçimlere katılan 16 kişilik listedeki adayların çoğu meclise girmeye hak kazandı.

Tamamı din adamlarından oluşan ve ülke liderinin halefini seçmekle yükümlü 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi’nde başkent Tahran 16 sandalyeyle temsil ediliyor. Seçimde muhafazakârlarların en güçlü adayı bile onuncu sırada yer alabildi.

Parlamento seçimlerinde Tahran’dan seçilen 30 sandalyenin 29’unu reformcular kazanırken, Muhafazakârlar ise sadece 1 sandalye elde edebildi.

Toplam 88 kişiden oluşan Uzmanlar Meclisi üyeleri 8 yıl görev yapıyor ve ülkedeki en büyük otorite olan dini lideri seçiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X