İşte Türkiye’nin IŞİD’le mücadele karnesi

Türkiye’nin terör örgütü IŞİD ile mücadelesi kapsamında, bu yılın başından itibaren sınırdan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 54 ülkeden 913 “yabancı terörist savaşçı” yakalandı.

İşte Türkiye’nin IŞİD’le mücadele karnesi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye’nın kara hudutları ve jandarma sorumluluk bölgelerinde alınan etkili tedbirler sonucunda IŞİD terör örgütü mensuplarından yakalananların sayısında önemli artış yaşandı.

Terör örgütü üyelerinin Türkiye sınırına yönelik geçiş teşebbüslerinin azalmasında, hudutlarda alınan emniyet tedbirleri, fiziki güvenlik sistemlerindeki iyileştirmeler, hudut birlikleri ve jandarma unsurlarıyla diğer makamlar arasındaki koordinasyonun artması etkili oldu.

Yapılan incelemede, 1 Ocak 2015’ten bugüne kadar sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan, 54 ülkeden 913 yabancı uyruklu IŞİD terör örgütü üyesi yakalandı. Yakalananların sayısı, Ocak-Mayıs döneminde 349 iken, Haziran-Aralık döneminde 564’e ulaştı.

Sınıra yakın bölgelerdeki, örgüte yönelik hava ve kara saldırıları sonucunda, Kasım ve Aralık aylarında yakalanan terörist sayısı 108’i bulurken, yakalanan örgüt üyelerinin 478’inin Türkiye’ye, 435’inin Suriye’ye geçmeye çalıştığı, yakalamaların Kilis/Elbeyli bölgesinde yoğunlaştığı tespit edildi.

“Huduttan geçişler durma noktasına geldi”

Yakalanan IŞİD mensuplarının, silah, teçhizat ve kullandıkları sembollerden arındırıldığı, geçiş teşebbüslerinde üzerlerinden özellikle para, hücum yeleği, cep telefonu ve bilgisayar gibi malzemelerin çıktığı belirlendi.

Bu yakalanan şahısların ifadelerinde, “Suriye’ye geçmeye çalışanların, yakınlarını bulmak için yasa dışı geçiş teşebbüsünde bulundukları, Türkiye’ye girmeye çalışanların bir kısmının IŞİD baskısından kaçtıkları, bir kısmının ise Suriye’de IŞİD terör örgütü kamplarında bomba eğitimi aldıkları ve Türkiye’de eylem yapmak amacıyla geçiş yaptıklarını” belirttikleri kaydedildi.

Alınan tedbirlerin, sınır hattında keşif ve gözetleme vasıtalarının sayılarının ve etkinliğinin arttığı, sınır hattına inşa edilen beton duvar, tel engeli ve hendeklerin geçişleri zorlaştırdığı, gece ve gündüz sınırın belli bir kesimine kadar araçla bile yaklaşamadıkları ifade edildi.

Sınır hattında devriye ve kontrollerin sıkılaştırılması nedeniyle daha önce geçiş amaçlı kullandıkları bölgelere gidemedikleri, önceden geçiş yapılabileceğini bildikleri yerlerden geçmeye çalışan birçok IŞİD mensubunun huduttan açılan ateş sonucu yaralandığı, bir kısmının Suriye tarafında öldüğü belirtilirken, özellikle erkek örgüt üyelerinin geçişinin hemen hemen yok denecek kadar azaldığı, geçişe teşebbüs eden az sayıdaki IŞİD unsurunun kadın ve çocuklardan oluştuğu ve terör örgütü üyelerinin huduttan geçişlerinin neredeyse durma noktasına geldiği bildirildi.

14 kilogram külçe altın ele geçirildi

Jandarma sorumluluk bölgesinde 1 Ocak-8 Aralık 2015 tarihleri arasında meydana gelen terör olaylarında, IŞİD örgütünden ele geçirilen silah ve malzemeler şöyle:

“1 roketatar, 11 piyade tüfeği, 1 BKC makineli tüfek, 1 tabanca, 4 av tüfeği, 2 roketatar mermisi, 2 roketatar sevk fişeği, 139 hafif silah mühimmatı, 6 el bombası, 3 bin 250 gram kimyasal malzeme, 3 şarjör, 1 keskin nişancı dürbünü, 1 fotoğraf makinesi, 52 sırt çantası, 300 hücum yeleği, 17 avcı yeleği, 98 cep telefonu, 19 bilgisayar ve IPAD, 1 kamera, 8 veri depolama aygıtı, 44 sim kart, 1 cep telefonu şarj cihazı, 1 cep telefonu aksesuarı, 53 bin 600 dolar, 20 bin 175 lira, 3 bin 50 avro, 14 kilogram altın külçe, 17 kilogram gümüş külçe, 47 diğer elektronik eşyalar, bin 838 yazılı doküman ve yayın, 361 tıbbi malzeme ve 1 araç.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X