İstifa skandalı derinleşiyor

ABD’de yeni yönetimin seçim sürecinde Rusya’yla ‘dirsek teması’ halinde olduğuna ilişkin yeni iddialar var. Buna göre, Başkan Trump’ın kampanya yetkilileri Rus istihbaratıyla düzenli görüşmeler yapıyordu.

İstifa skandalı derinleşiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in Rusya’yla ‘yakın teması’ nedeniyle istifa etmesine ilişkin skandal derinleşiyor. 

Amerikan basını, Trump’ın seçim kampanyası yetkililerinin sık sık Rus istihbaratıyla görüştüğüne dair haberlerle çalkalanıyor. New York Times  dört yeni ve eski Amerikan istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberinde yeni iddialar ortaya attı. Habere göre Trump’ın bir dizi kampanya yetkilisi, seçim sürecinde düzenli olarak Rus istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yaptı. CNN de aynı iddiayı içeren bir haber yayımladı. Görüşmelerin telefon takiplerine takıldığı öne sürüldü. 

TRUMP ZOR DURUMDA

Haberlerde Trump kampanyasının Rusya’yla işbirliği yaptığına dair bir kanıt olmadığı vurgulansa da, yeni iddialar yönetimi birçok açıdan zora sokmuş durumda. Zira hem Trump, hem de Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, Rusya’yla seçim öncesi temas kurduklarını kesin bir dille reddetmişti. 

SORUŞTURMA ÇAĞRISI 

Anacak Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifasının üzerine gelen bu yeni iddiayla, soruşturma çağrıları hız kazandı. Önde gelen bir dizi Cumhuriyetçi lider, Trump’tan Flynn’in Rusya’yla ilişkilerinin araştırılması için soruşturma açmasını istiyor. Trump’ın seçimlerdeki Demokrat rakibi Hillary Clinton’ın cephesinden de tepki gecikmedi; Demokrat adayın eski sözcüsü Brian Fallon, ‘Kampanya sırasında şüphelendiğimiz her şey doğru çıkıyor. Bu devasa bir skandal’ dedi. 

NE OLMUŞTU? 

Rusya’yla görüşme iddiaları, hem yeni bir yönetimin iktidara gelmeden önce başka ülkelerle temas kurmasını yasaklayan yasayı ihlal ediyor, hem de daha geniş çaplı bir skandala işaret ediyor. Zira, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerini Trump’ın lehine olacak biçimde manipüle ettiği öne sürülmüştü. Seçimlerin Demokrat adayı Hillary Clinton’ın e-maillarının hacklenmesinde de Rus parmağı olabileceği iddia edilmişti. Barack Obama yönetimi de görevi devretmeden önce Moskova’ya bir dizi yeni yaptırım dayatmıştı. 

KIRIM’I GERİ VERİN

 

Yeni ABD Başakanı Donald Trump’ın Rusya politikasında yumuşama konusunda Moskova’daki ‘umutlu bekleyiş’e rağmen, Washington’dan Obama yönetimi söylemini tekrarlayan mesajlar gelmeye başladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Başkan Trump’ın Rusya’ya karşı çok sert olduğunu belirterek, ‘Önceki yönetimin Rusya’nın ilhak etmesine izin verdiği Kırım konusunu gündeme getirmeye devam ediyor. Başkan Trump, Rus hükümetinin Ukrayna’da şiddeti azaltması ve Kırım’ı vermesini beklediğini çok net ortaya koydu’ diye konuştu.

Spicer’ın bu açıklamasına Moskova’dan jet yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ‘Biz topraklarımızı geri vermeyiz. Kırım, Rusya’nın toprağı’ diyerek tartışmaya son noktayı koydu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X