İstihdamda hizmet sektörü tarihi zirvede

Bu yılın şubat döneminde hizmet sektöründe istihdam edilenlerin sayısı tarihinin en yüksek seviyesi olan 13 milyon 821 bine ulaştı.

İstihdamda hizmet sektörü tarihi zirvede

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  verilerinden derlediği bilgilere göre, şubat dönemine ait mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü verileri dikkate alındığında, tarım dışı istihdam artışında hizmetler sektörünün lokomotif olmayı sürdürdüğü ancak inşaat ve sanayi sektöründe ise istihdam azalışı olduğu görüldü. 

Tarım dışı sektörlerde istihdam edilenlerin sayısında geçen yıl şubat dönemine göre gözlenen 781 bin kişi artışın, 925 bini hizmetler sektörü kaynaklı olurken, sanayi sektöründe 8 bin ve inşaat sektöründe ise 136 bin kişilik istihdam azalışı gözlendi.

Bu yılın şubat döneminde hizmet sektöründe istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 12 milyon 896 binden, tarihi en yüksek seviye olan 13 milyon 821 bine ulaştı. 

Sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın şubat dönemine göre yüzde yüzde 6,8 azalırken, aynı dönemde sanayi sektöründe ise sınırlı düşüş gerçekleşti.

Bu yılın şubat döneminde tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 5 milyon 555 binden, 5 milyon 284 bine indi ve istihdam azalışı 271 bin oldu.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yüzde 10,2’de yatay kaldığını, tarım dışı işsizlik oranının ise 12,2’ye gerilediğini ifade etti.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının tarihi düşük seviyesini yüzde 8,1 ile Haziran 2012’de gördüğünü ve uzun süre yatay seyrettikten sonra 2013 yılını yüzde 9 ortalamayla kapattığını anımsatan Bürümcekçi, ancak son aylarda gözlenen hızlı yükselişle eylül-kasım döneminde yüzde 10,6 ile 2010 Ekim’den beri en yüksek seviyesini gördüğünü söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X