AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, geçen yıl yapılan İşgücü Piyasa Araştırması’na göre işverenlerin yüzde 46’sının eleman temininde güçlük yaşadığını söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nde ‘SGK ve İŞKUR Teşvikleri’ konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, buradaki konuşmasında 2018 yılında yapılan ‘İşgücü Piyasa Araştırması’na (İPA) ait bilgileri paylaştı.
Bu araştırmanın 4 bin 868 iş yerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştiğini belirten Türkmen, ‘’Bu görüşmelerde işverenlerin yüzde 46’sı eleman temininde güçlük çektiğini beyan etmiştir. Temininde güçlük çekilen mesleklere baktığımızda ilk sırada ‘makineci (dikiş)’ gelmektedir. Bunu sırasıyla dokumacı, iş makineleri operatörü, gazaltı kaynakçısı ve garson (servis elemanı) takip etmektedir” dedi.
NEDENLERİ SIRALANDI
İşverenlere söz konusu mesleklerde neden eleman sıkıntısı yaşandığı sorusunu da yönelttiklerini kaydeden Eren Türkmen, buna yüzde 72,3 ile ‘gerekli mesleki beceriye sahip eleman yok’, yüzde 58,9 ile ‘bu meslekte işe başvuru yok’, yüzde 57,1 ile ‘yeterli iş tecrübesine sahip değil’, yüzde 21 ile ‘çalışma ortamı ve koşulları beğenilmiyor’, yüzde 19,7 ile ‘talep edilen ücret yüksek’, yüzde 6,8 ile ‘vardiyalı çalışma olması’ ve yüzde 2,9 ile de ‘çok tehlikeli meslek olması’ cevaplarının verildiğini ifade etti.
11 BİN KİŞİ İŞ BAŞI YAPTI
Sorunları bazı aktif programlarla çözmeye çalıştıklarını dile getiren Eren Türkmen, bunların başında İşbaşı Eğitim Programı’nın geldiğini kaydetti. Söz konusu programda işi yaparak öğrenmenin ve deneyim kazanmanın hedeflendiğini vurgulayan Türkmen, 2018 sonunda 11 bin kişinin bu programla işe başladığını ifade etti. Programa başvurmak isteyen işveren ve iş arayanlar için bazı şartlar bulunduğuna işaret eden Türkmen, ‘’İşverenler için, kurumun özel sektörde faaliyet gösteriyor olması, en az 2 sigortalı çalışanı olması ve istihdamı artıramıyorsa bile en azından koruması şartlarını istiyoruz.
İşsizlerde ise, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 1’inci veya 2’nci derecede kan hısmı ve eşi olmaması, emekli olmaması, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde program düzenlenecek işverenin çalışanı olmaması ve program başlama tarihinden önceki son 1 ay içerisinde işsiz olması şartlarını arıyoruz” diye konuştu. Eren Türkmen, programı başarıyla tamamlayan katılımcıların yüzde 50’sinin işe alınması gerektiğinin altını çizdi.
TÜRKMEN GELECEĞİN MESLEKLERİNİ SIRALADI
-Animasyon programcısı
-Ar-Ge elemanı
-Bilgi güvenlik uzmanı
-Bilgisayar oyunları programcısı
-Bulut bilişim uzmanı
-Dijital adli tıp uzmanı
-Endüstriyel tasarım mühendisliği
-Mikroişlem tasarımcısı
-Sosyal medya uzmanı
-Veri tabanı yöneticisi
-Yazılım mühendisi
YAPILANDIRMADA 28 ŞUBAT SON GÜN
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, teşvikler hakkında bilgiler verdi. En çok kullanılan teşviklerin başında 5 puan indiriminin geldiğini anlatan Karaca, bunu kadın, genç ve mesleki yeterliliğe sahip sigortalı istihdam teşvikinin takip ettiğini söyledi. İşsizlik ödeneği alan kişilere yönelik de istihdam teşviki olduğunu dile getiren Karaca, söz konusu teşvikin çok önemli olduğunu, ancak Bursa’da bunu kullanan çok az işyeri bulunduğunu kaydetti.
Karaca, ‘’İşsizlik maaşı alan bir kişiyi işe alırsanız bu kişinin sadece yüzde 1’lik primini ödüyorsunuz. Örneğin, işveren işsizlik sigortasından maaş alan kişiyi işe aldı ve kişinin 7 ay daha işsizlik sigortasından maaş alma hakkı var. Bu kişiyi, 7 ay boyunca sadece yüzde 1 prim ödeyerek çalıştırabilirsiniz” diye konuştu. SGK prim borcuyla ilgili bir yapılandırma geldiğine de dikkat çeken Erhan Karaca, yapılandırmanın son gününün ise 28 Şubat olduğunu hatırlattı.