İsviçre ‘aşırı bor içeriyor’ demişti! Bursalı Oda Başkanı’ndan dikkat çeken açıklama…

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyu’nun içerisinde yüksek miktarda bor bulunduğu ve tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Sosyal medyada ses getiren bu konuya açıklık getiren Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş,” Bu soda markasında 2 mg’lık bir bor tespit edilmiş ve bundan dolayı da geri toplatması yapılmış ama Dünya Sağlık Örgütü bir kişinin sağlık açısından problem yaşamadan hayatının sürdürebilmesi için maden suyunun içinde 20 mg’a kadar bor olabileceğini bildiriyor” ifadelerini kullandı…

İsviçre ‘aşırı bor içeriyor’ demişti! Bursalı Oda Başkanı’ndan dikkat çeken açıklama…

Melis EVCİMEN

Kamera: Bircan ÖRSEL\ Kurgu: Dilek ÖZYER

olay.com.tr’nin ‘Melis’in Günlüğü’  programına konuk olan  Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, “İsviçre’de maden suyundaki bor limitleri bir mili litre de 1 mg. Bu soda markasının bu ürünü de 2 mg’lık bir bor tespit edilmiş ve bundan dolayı da geri toplatması yapılmış ama Dünya Sağlık Örgütü bir kişinin sağlık açısından problem yaşamadan hayatının sürdürebilmesi için maden suyunun içinde 20 mg’a kadar bor olabileceğini bildiriyor. Otomatikman baktığınızda, sağlık açısından değerlendirilmiş, Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel çalışmasını değerlendirdiğimizde 20 mg ile 2 mg arasında 10 katı bir farklılık söz konusu. Bor dolayısıyla sodadan zarar görülebilmesi için yaklaşık 8-10 tane sodayı gün içerisinde tüketiyor olmak lazım. Bu noktada bazen ülkelerin kendi mevzuatlarıyla Avrupa Birliği veya bizim ülkemizin mevzuatlarının birbirine ona uyum noktasına bir takım sorunlardan kaynaklı iadeler veya bu tarz resmi prosedürler uygulanabiliyor. Sadece şunu söylenebilir, belki bu irayeti yapan firma o ülkenin resmi mevzuatına göre üretim yapıp veya bunu öncelik olarak yapsaydı bu ticari zararı ya da bu problemi görmezdi” ifadelerini kullandı.

‘DENETİMİN SIKILAŞTIRILMASI GEREK’

Sağlık Bakanlığı’nın denetimleri sıklaştırmasın önemini vurgulayan Durmuş, “Bizim açımızdan değerlendirilmesi de şu anda bir sorun olmadığını söyleyebilirim ama bu denetimi yapmakla mükellef kurum Sağlık Bakanlığı’dır, Tarım Bakanı değildir. Bütün su ve su kaynakları ile alakalı analizleri yapmak, bunu kamuoyuyla paylaşmak, hatta bu konuyla kamuoyu bilgilendirmek durumunda olan kurum da Sağlık Bakanlığı’dır. Sağlık Bakanlığı’nın bizlerle Yurt içindeki, sodalardaki bor miktarıyla alakalı şeffaf bir paylaşım bulunuyor olması lazım. Denetim sıklığını arttırıyor olması lazım. Belki de bu şirketin de bugüne kadar yapmış olduğu üretimlere istinaden verileri de kamuoyuyla paylaşıp kamuoyunu biraz rahatlatması lazım gibi düşünüyorum açıkçası” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X