‘İthal imam istemiyoruz’

Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Wolfgang Bosbach , “Türkiye’den ithal imam istemiyoruz” dedi.

‘İthal imam istemiyoruz’

Focus dergisine konuşan uzmanlar Almanya’daki Müslümanlar artık kendilerini aşırı dincilerden soyutlamalıdırlar derken, Bosbach: “Artık camilere bizim Dünya değerlerimizi tanımayan veya kabul etmeyen imamların getirilmemesi çok önemlidir. Almanya’daki cami cemaatları Almanca ve Almanya’yı bilmeyen imamlardan vazgeçmelidirler. Bu uygulama uyuma zarar vermektedir” dedi. Bosbach, bu uygulamanın paralel toplum oluşmasını desteklediğini iddia etti.

 

DİTİB İMAMLARI

 

Dergideki İslam’la ilgili yazıda, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB)’in din görevlilerinin Türkiye’de eğitim görüp, Almanya’ya gönderildiğine dikkati çekti. Almanya’daki camilerin üçte birinde DİTİB din görevlileri hizmet veriyor.

Reformcu İslam bilimcilerini öven Bosbach, Münster Üniversitesi Öğretim üyelerinden Profesör Mouhanad Khorchide’i örnek gösterdi. Bosbach: “Bizim, Professor Khorch gibi tüm baskılara rağmen İslam’ın bizim hukuk düzenimize ters düşmeyecek şekilde yorumlayan mücadele verenlere ihtiyacımız var. Ona devlet daha fazla destek vermeliydi. Liberal görüşleri nedeniyle defalarca İslam kuruluşlarının baskısına maruz kaldı” dedi.

MÜSLÜMAN REFORMCULARA İHTİYAÇ VAR

Almanya Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Heinrich Bedford-Strohm da Almanya’daki Müslüman reformculara daha fazla ilgi gösterilmesini ve destek verilmesini istedi. Bedford-Strohm: “Sadece bizi ayıran noktaları görmek yerine, dinlerini demokratik ve çoğulcu demokrasi içerisinde geliştirmek isteyen Müslümanları güçlendirmeliyiz“ dedi. 

MÜSLÜMAN BİRLİKLERİ, TÜM MÜSLÜMANLARI TEMSİL ETMİYOR

Almanya’nın ünlü kadın hakları savunucusu, yayıncı Alice Schwarzer Müslümanları temsil ediyorum diyenlerin aslında Almanya’da yaşayan Müslümanların çoğunluğunu temsil etmediğini söyledi. 

Schwarzer, “Anayasayı Koruma Kurumu 2001’den önce aşırı dincileri bir numaralı tehlike olarak nitelendirdikleri halde bunların kışkırtıcı eylemleri, Avrupa’nın kalbinde bugüne kadar ciddiye alınmadı. Tam tersine bunların temsilcileri hala politikanın ve kiliselerin diyalog partnerleri olarak görülüyor. Tutucu ve aşırı dinci bu birlikler Almanya’da yaşayan Müslümanların sadece çok azını temsil etmektedir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X