İthalatın tatlı sarhoşluğuna kapılmayalım

Tekstilin yol haritasını sektörün başkenti Bursa’da çizen yetkililer, daha fazla üretim ve ihracat çağrısı yaptı. İsmail Gülle, “Kendimizi ithalatın tatlı sarhoşluğuna bırakmayalım” derken; Konukoğlu, iç piyasada milli mücadeleye girdiklerini söyledi.

İthalatın tatlı sarhoşluğuna kapılmayalım

ASLIHAN AYDIN

Sektörün geleceğini Bursa’daki iki günlük programda Bursa’da masaya yatıran tekstil sektörünün kanaat önderleri, önce ‘ithalat’ uyarısı yaptı, ardından da ‘7/24 ihracat’ hedefini açıkladı.

Mercure Hotel’de dün düzenlenen basın toplantısında grup adına söz alan isimlerden biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil Sektör Kurulu Başkanı İsmail Gülle, tekstil ve hazırgiyimin birlikte yaptığı toplantıların ne kadar büyük bir aile olduklarını göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Sözü çalıştayda ele alınan konulara getiren Gülle, “İhracatçı hiçbir şekilde durmayacak. İhracat, bugüne kadar da önemliydi ama Türkiye’nin gelecekteki büyüme stratejisini gerçekleştirmesi bakımından en önemli güç olmaya devam edecek” dedi. 

7 GÜN 24 SAAT İHRACAT

Yeni bir vizyon, misyon ve hedef söyleme zamanının geldiğinin altını çizen Gülle şöyle devam etti: “İhracat; daha fazla istihdam, katma değer, hızla büyüyen ve kalkınan Türkiye ve daha fazla ihracatçı demek. Daha fazla ihracatçı ise daha çok vergi, SSK prim geliri demek. En önemli sloganımız; ‘7 gün 24 saat ihracat ile Türkiye’nin ışığı hiç sönmesin’. Bizim artık mesailerle sınırlandırılmış bir ihracatla büyük hedeflere gitmemiz mümkün değil. 7 gün 24 saat ışıkları sönmeyen, üreten ve sürekli ihraç eden bir ülkenin vizyonunu belirlemeliyiz. Misyonumuz 7/24 ihracat, vizyonumuz ihracat 4.0 ve hedefimiz dış ticaret fazlası veren bir Türkiye.”

FABRİKALARA SAHİP ÇIKMALIYIZ

İsmail Gülle, 2017 yılını ihracat açısından pozitif değerde bitireceklerine işaret ederek, ”10 milyar doları yakalıyoruz. Önümüzdeki sene de ihracatı artırmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki artık Türkiye’nin geleceği vizyonel ürünlerde” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki her fabrikanın çalışmasının sağlanması gerektiğinin altını çizen Gülle, “Fabrikalara sahip çıkmalıyız. Kendimizi ithalatın tatlı sarhoşluğuna bırakırsak, daha çok kar ediyoruz diye üretimi kaybedersek, bir daha bunu yakalamamız çok zor olur. Türkiye’nin üretim noktalarına sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

ÜRETİM COĞRAFYASI OLMALIYIZ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, 2017 yılının zor bir yıl olduğunu kaydetti. Burkay, son 4 yılda Bursa’nın verdiği dış ticaret fazlasının 700 milyon dolardan, bu sene sonu 4,3 milyar dolara çıkacağını belirterek, “Aslında Bursa önüne koyduğu hedefleri yakalayan bir kent. Ara mamul ve hammaddede kendi ihtiyaçlarını karşılamaya başlaması, Bursa’nın dış ticaretteki artısını yükseltiyor. Proje bazlı teşvik sistemini de çok önemsiyorum. Üretim coğrafyası olmamız gerekiyor. Bursa olarak TEKNOSAB başta olmak üzere yeni üretim bölgeleri ile bu süreci hızlandıracağız” dedi. 

KONFEKSİYONLA AMCA ÇOCUKLARIYIZ

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, çalıştayda alınacak yeni tedbirler ve işsizliğin giderilmesi için yapılacakları konuştuklarını söyledi. ‘Arada kavga etsek de biz tekstilciler konfeksiyoncularla amca çocuklarıyız” diyen Konukoğlu, “Esas konumuz tekstilde genel olarak konfeksiyon ve ipliğin birlikte hareket etmesini sağlamak. İç piyasada milli bir mücadeleye girdik. İthalatın mümkün olduğu kadar kısılarak, imalatın artması gerekiyor. İthalatın sonu Türkiye’deki havuzdan para götürmektir” ifadelerini kullandı.
 
İSTİHDAMA DAYALI SEKTÖRLER KORUNMALI

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Zeki Kıvanç, ”2011 yılından önce ithalat aynı oranda artsaydı bugün Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sektörü diye bir sektör kalmayacaktı” dedi. Türkiye’deki mağazalarda yüzde 80’nin üzerinde yerlilik oranı bulunduğuna dikkat çeken Kıvanç, istihdama dayalı tüm sektörleri korumak, insanlara iş ve aş vermek gerektiğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X