İtibar daha önemli

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, ticaret hayatında sadece sermayenin yeterli olmadığını belirterek, ”İtibar daha önemli” dedi.

İtibar daha önemli

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa İl Ticaret Müdürlüğü tarafından Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında dün Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) ‘Bir Ahi Kenti Bursa’ konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak davet edilen Hüseyin Özdilek, kendi hayatından ve mesleğe başladığı yıllarda Bursa’daki esnafın durumundan örnekler verdi.

İlk önce dayısının yanında çalışmaya başladığını anlatan Özdilek, o yıllarda esnafın her zaman dayanışma içinde olduğunu ve ahiliğin en güzel örneğini sergilediğini söyledi. Güven olmadan ticaret yapılamayacağına dikkati çeken Özdilek, ”O dönem herkes birbirine güvenirdi.

Teknoloji çok gelişmemişti. İhracat ve ithalat seviyeleri düşüktü. Şimdiyse rakamlar ve hedefler ortada. Bunları yapabilmek için üretmek zorundayız. Meslek hayatına başlarken ne iş yapıyor olursak olalım görev tanımımızı iyi anlamak ve sevmek zorundayız” diye konuştu.

İNSANLARA GÜVENECEKSİNİZ

‘Patron’ kelimesi hem sevdiğini hem de hiç sevmediğini dile getiren Özdilek şunları kaydetti: ‘’Girişimci lafını daha çok seviyorum. Ticaret hayatında sadece sermaye yeterli değil. İtibar daha önemli. Kurum optimal şekilde sevk ve idare edilmeli. Bunun için de önce insana güveneceksiniz. Siz kimseye güvenmezseniz insanlar size neden güvensin? Parayı amaç değil araç olarak kullanmalısınız. Çalışıyorsunuz, kazanıyorsunuz ve verginizi ödüyorsunuz kendi bütçenize göre hareket ettiğiniz zaman başınız dik yürüyün.”

ÜRÜNÜ KALİTELİ OLAN İŞ YAPAR

Bursa Esnaf ve Sanatkalar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, ahilik bilincinin yeni nesile öğretilmesi gerektiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkarların memleketi ayakta tutan kesimler olduğunu vurgulayan Tak, ‘’Bursa bazında yaklaşık 100 bin civarında üyemiz var. Bu kişiler kendi emekleriyle, kendi alın teriyle ve gücüyle ayakta durmaya çalışıyorlar. Kimseye yük olmadan çalışıyorlar.

Dolayısıyla bu insanlar sıkıntıya düşerlerse emin olun rejim tehlikeye girer. Biz her zaman huzur ve güven istiyoruz” dedi. Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz de, Ahilik kavramının 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getirdi. Ahilik sisteminde yıkıcı bir rekabet olmadığına işaret eden Tokgöz, ‘’Rekabet kalitededir. Ürünü kaliteli olan iş yapar. 21’inci yüzyıl insanları olarak ahilik sistemini tanımalı ve yaygınlaştırmalıyız.

Sistemi çağdaş kavramlarla bütünleştirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ali Yakıcı ise, ahiliğin bir çok yönü bulunduğunu ancak en önemli olan kısmın eğitim olduğunu kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X