İznik Ayasofya cami olunca ayini çay bahçesinde yaptılar

İznik’te Ayasofya cami olunca, Ortodokslar ayinlerini, Sahil Caddesi’nde Roma Dönemi’ne ait liman barınağının karşısında kalan çay bahçesinde yaptı.

İznik Ayasofya cami olunca ayini çay bahçesinde yaptılar

HAYRİ ŞEN

Hristiyan alemi Ekümenik konsülünün, M.S. 325 yılında 1’inci, 787 yılında da 7’ncisini yaptığı İznik Ayasofya Kilisesi, Orhan Gazi’nin 1331’de İznik’i fethetmesiyle camiye çevrilmişti. Ayasofya, 684 yıl sonra 2011 yılında yeniden cami olarak ibadete açıldı. İznik’e gelen Ortodoks din adamları ve cemaati, Sahil Caddesi’nde Roma Dönemi’ne ait liman barınağının karşısında bulunan çay bahçesinde ayin düzenledi. 

 

Geçtiğimiz yıl ‘Senato Sarayı’ olarak tanımlanan alanın 500 metre kadar doğusunda ve göl kıyısından yaklaşık 20 metre açıkta havadan gözlem sonucu bazilika bulunmuştu. Hristiyanlığın yasak olduğu yıllarda henüz 16 yaşında Romalı askerlerce öldürülerek Aziz olan Neophytos’un adını taşıyan bazilika, bugün Hristiyanların ziyaret alanı oldu. Bu arada, ayinin çay bahçesinde yapılması ise dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X