İznik Gölü canavarı

Minnacık cüssesi ile İznikli balıkçılar için geçim kaynağı ama gölde yaşayan diğer canlı türlerinin korkulu rüyası oldu.

İznik Gölü canavarı

Hayri Şen-İznik

Balıkçıların Gümüş Balığı olarak bildiği asıl adı Atherina olan minik göl canavarı, İznik gölündeki, ekolojik yaşamı her geçen gün tehdit etmeğe devam ediyor.  İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı balıkçılar bu canavardan her gün 2 ila 4 ton arasında yakalamakta.

 

Boyu 7- ila 9 santimetre arasında değişebilen, balıkçıların ‘Göl Canavarı’ olarak adlandırdığı Gümüş balığı çok hızlı üremesi ile tanınıyor. Gölde yaşayan diğer canlıların ise korkulu rüyası haline gelen Plankton ve küçük balıklarla beslenen bu balığın Ana yurdu Akdeniz  ve Karadeniz olduğu bilinirken İznik Gölüne nasıl geldiğini ise şu ana kadar bilen yok.

Genellikle gölün sığ kısımlarında yaşayan Gümüş balığı, diğer balık türlerinin kıyıya yakın bölgede bıraktığı yumurta ve yavruları ile besleniyor. Bu nedenle bugün İznik gölünde başta Sazan, Ak balık, Ördek balığı, Yayın, İstakoz, Kaya balığı gibi bir çok türün azalmasına neden oluyor.

 

İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve diğer su ürünü kooperatifleri, hemen hemen her gün ağ atarak Gümüş balığı yakalamakta. Balıkçılar, bir yandan ekonomik gelir elde ederken diğer bir yandan bu avlanma ile İznik gölünün ekolojik dengesini de bir nevi korumuş oluyorlar.

Kooperatiflerce günde 2 ila 4 ton arasında yakalanan ‘canavar’ Gümüş balığı, Avrupa’ya ihrac ediliyor. Cips yapımında kullanılan bu balık özellikle Yunanistan, Fransa ve İspanya tarafından büyük bir talep görüyor.

Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengi, böğründe boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde, çok parlak gümüş renkli bir çizgisi bulunan Gümüş balığı  piyasada kilosu 1-2 lira  fiyatları arasında satılıyor.

Her geçen gün onlarca balıkçının avlandığı Gümüş balığı için balıkçılar, “Bu balık, yakalamakla tükenmez” diyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X