İznik Gölü’nde balık üretimi düştü

İznik Gölü’nde bir zamanlar 700 tonluk balık üretimi yapılan İznik Gölü’ndeki balık kapasitesi 100 tona düşerken, göl balıkçısı eski günlerini arar oldu. Balıkçı bataklıkların kaldırılmasını bekliyor.

İznik Gölü’nde balık üretimi düştü

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş, İznik Gölü’nde giderek düşen balık verimliliği konusunda önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Bir zamanlar 700 ton balık üretimi yapan kooperatifin geçtiğimiz yıl 360 ton olan avlak kapasitesini 100 tona düşürmek zorunda kaldığını kaydeden Bektaş, göl balıkçısının her geçen sezon eski günlerini arar olduğunu ifade etti. Bektaş, göl kıyısındaki sazlıklar ile kıyı arasında oluşan bataklıkların yok edilmesi durumunda, balıkların attığı havyarların yaşama şansı bulacağını kaydetti.

ÜRETİCİ ZOR GEÇİNİYOR

Kooperatif Başkanı Zelkif Bektaş, Gümüş ve İsrail Sazanı üretimi ile pazar bulabilen balıkçıların zor geçindiğini ifade ederken, 32 üyeli Orhangazi Kooperatifi 2013 Ağustos ile 2014 Ağustos tarihleri sürecinde Çanakkale firması aracılığı ile Yunanistan’a 75 ton gümüş, Irak’a da 80 ton İsrail Sazanı ihraç edebildi. Bektaş, 15 Mart’ta başlayacak av yasağına kadar İsrail Sazanı üretimi  yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.  

RAPOR HAZIRLADILAR

Bataklık alanların artışının gözlemlendiği İznik Gölü’nde, balıkların yumurtlama dönemlerinde bataklıklara tesadüf eden havyarların öldüğü biliniyor. Bataklıkların iş makinaları ile ortadan kaldırılması sonrasında ise, sazlıklar ile kıyı arasında oluşacak su sirkülasyonunun doğal olarak balık popülasyonunu arttıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu konuda hazırladıkları raporu ilçe kaymakamlığına veren kooperatif yönetimi, olumlu bir yanıtın gelmesini bekliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X