İznik Gölü’nde tehlike çanları! DOĞADER’den açıklama

İznik Gölü’nde su seviyesi son 1 yılda 14 santimetre düştü. Bu durumun küresel iklim değişikliğine bağlı düşüş olduğunu belirten DSİ 1’inci Bölge Müdürü Yüksel Tazegül, “Seviyenin kritik eşiğe ulaşmaması için gerekli tedbirlerin alındı. İlave su kaynakları için çalışmamız sürüyor” dedi. DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir ise şunları söyledi: ‘Cargill ve Gemlik Gübre fabrikaları çok fazla su çekiyor. Hatta Gemlik Gübre çektiği fazla suyu diğer fabrikalara satıyor. Bu yanlışlar yetmezmiş gibi İznik Gölü’nü besleyen bir havzanın üzerine baraj yapıldı.’

İznik Gölü’nde tehlike çanları! DOĞADER’den açıklama

İznik Gölü’ndeki seviye çekilmesinin nedeninin yanlış tarımsal sulama uygulamalarının yanında, sanayinin ciddi anlamda su çekmesi olduğunu kaydeden DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Özellikle Cargill ve Gemlik Gübre fabrikaları ihtiyacının çok üzerinde su çekimi gerçekleştiriyor. Döşenen borularla İznik’teki su, Gemlik Sanayi’ne kadar ulaştırılıyor. Hatta Gemlik Gübre fabrikası çektiği fazla suyu diğer fabrikalara satıyor. İznik’ten Gemlik’e su taşınan bu borular yenilendi. Şimdilerde ise İznik Gölü’nü besleyen bir havzanın üzerine baraj yapıldı. Tüm bunların denetlenmesi lazım. Çünkü artık İznik Gölü alarm veriyor. Burası Marmara’nın en büyük gölü ve içilebilir su kaynağı. Korunması gereken alanlar içersinde olan İznik Gölü’nün korunma statüsünün yükletilmesi şart” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X