İznik Gölü’ndeki bazilika sualtı arkeoloji müzesi olacak

İznik Gölü’nün dibinde bulunan bazilika sualtı arkeolojik müzesine dönüştürülecek.

İznik Gölü’ndeki bazilika sualtı arkeoloji müzesi olacak

2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında üçüncü sırada yer alan İznik gölündeki bazilikanın turizme açılması konusunda ilk adım atıldı. Bazilika’nın turizme kazandırılması için çalışmalar başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı projenin sponsoru Bursa Büyükşehir Belediyesi olacak. Orcan Gemi Kurtarma ve Deniz İnşaat ile Geomarine Kara ve Deniz Araştırma Şirketi’nden oluşan ekip su altındaki bazilikayı inceliyor.

Orcan Deniz İnşaat’ın yöneticisi, uzak deniz kaptanı ve dalgıç olan Tuğrul Orcan, “Bu çalışma Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği bir proje. Bazilikanın ortaya çıkarılması için buradayız. Şimdilik bir ön çalışma yapıyoruz. Projelendirilmesi ileriki safhada olacak. Bazilikanın bulunduğu bölgede başka bir arkeolojik kalıntı var mı onu da değerlendiriyoruz. Bazilikanın olduğu bölgenin sismik değerleri ve batimetresini ölçerek rölevesi ortaya çıkarılacak” dedi.

Geomarine şirketinden Jeoloji Yüksek Mühendisi Çağan Tunç ise, “Yürütülecek geniş çaplı arkeolojik çalışmalardan evvel hidrografik ve oşinografik parametreleri yani derinlik haritasını ortaya çıkaracağız. Bir kaç gün sürecek olan yüzey taramasında sonar ölçümlemeleri yapacağız. Geniş bir alanda tarama yapıyoruz. Bunun nedeni ise başka arkeolojik bulguların olup olmadığıdır. Şu ana kadar bazilikanın çevresinde eskiden kalma kayaçlar mevcut. Bunlar incelendikten sonra ne olduklarına karar verilecek” dedi.

İznik gölünün 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü (Archaeological Institute of America) tarafından ’2014 yılının en önemli 10 keşfi’ arasında gösterilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X