İznik’e dev barajda geri sayım

DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından İznik’in Tacir Mahallesi, Karadere üzerinde kurulması planlanan 212 milyonluk dev baraj projesi için ÇED süreci başladı.

İznik’e dev barajda geri sayım

RABİA DENİZ

 

Devlet Su İşleri Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından İznik’e yapılacak dev barajın ihalesi tamamlanırken, barajın kapasitesini arttırmak, ilave olarak malzeme ocakları, kırma- eleme ve hazır beton tesisinin yapılabilmesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. İznik Barajı Kapasite Artışı, Malzeme Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi Yer Değişikliği ve Hazır Beton Tesisi projesi halkın görüşüne açılırken, firma yetkilileri 26 Haziran’da halkın katılımı toplantısı yapacak. 

Tacir Mahallesi, Karadere üzerinde yapılması planlanan İznik Barajı projesi kapsamında, 2014 yılında ÇED Olumlu kararı çıkmış, ancak projede değişikliğe gidilmişti. 2014 yılında planlanan ve değişiklik yapılan İznik Barajı projesi kapsamında Elbeyli Ara Depolaması iptal edilirken, planlama aşaması malzeme sahalarının, kırma eleme tesisinin ve beton santralinin yerleri ve kapasiteleri değiştirildi. 

Yenilenen proje kapsamında planlanan İznik Barajı’nın içme suyu, sulama ve enerji üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Planlanan baraj ön yüzü beton kaplkı kaya dolgu tipinde inşa edilecek olup maksimum su seviyesinde göl hacmi 40,075 hektometre küp olacak. 

TARIM ARAZİLERİ SU ALTINDA KALACAK 

İznik Barajı’nın kurulması ile Tacir Mahallesi’ne bağlı tarım arazileri su altında kalacak. 

Proje tamamlandığında İznik ilçesi ve civarının, hizmet alanı içerisinde yer alan yerleşim birimlerinin içme-kullanma su gereksinimleri, tarım alanlarının sulama suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve enerji üretimi amaçlanıyor. Barajdan sulama amaçlı olarak; Elbeyli, Ömerli, Orhaniye, İnikli, Çakurca, Boyalıca, Dırazali, Çamdibi, Hocaköy, Çiçekli, Dereköy Mahalleleri ile İznik merkeze bağlı tarım alanlarının sulama suyu ihtiyaçları karşılanacak. 

KIRMA VE BETON TESİSİ KURULACAK

Yeni ÇED raporuna göre tesis bünyesinde kurulacak kırma eleme tesisinde, baraj yapımında kullanılmak üzere yarı geçirimli malzeme ve filtre malzemesine ihtiyaç duyulacağı, bu malzemenin temini için kalker sahasından çıkarılacak malzemenin ihtiyaç duyulan kadarı kırma eleme tesisine nakledileceği belirtiliyor. Proje kapsamında toplam 3 milyon 800 bin metreküplük kaya kırma eleme işlemine tabi tutulacak, 600 ton kapasiteli kırma eleme tesisi kurulacak. Öte yandan tesis inşaatı kapsamında toplamda 110 bin metreküp betona ihtiyaç duyulacağı, söz konusu hazır beton tesisinin şantiye alanı içerisinde kurulacağı, ve proje sonrasında sökümünün yapılacağı belirtiliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X