İznik’in fethi ilk kez kutlanacak

İznik Belediyesi, bir ilke imza atarak, ilçenin fethini kutlayacak.

İznik’in fethi ilk kez kutlanacak

Osmanlı Cihan Devleti tarafından İznik’in fethinin 684’üncü yıl dönümü çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. 2 Mart Pazartesi günü Osmangazi’nin oğlu Orhangazi’nin 1331 yılında tarihi Yenişehir kapı surlarından ilçeye sembolizme edilecek. İznik mehter takımı eşliğinde başlayacak olan kortej yürüyüşü şehir merkezinde son bulacak. Etkinlik mehter takımının konseri ile devam ederken, halka Ayasofya Cami önünde çorba ikramı yapılacak. Akşam namazına müteakip ise Eşrefzade Camiinde mevlid-i şerif okunacak.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, “İznik, Osmanlı İmparatorluğunun, beylikten imparatorluğa giden süreçte, adeta bir mihenk taşıdır. Anadolu’da ilk Türk devleti olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin de temellerinin atıldığı İznik, 2 Mart 1331 yılında fetih edilmiştir. Osmangazi ile başlayan İznik kuşatması 30 yıl gibi uzun süreç sonunda oğlu, Orhangazi tarafından Osmanlı idaresine geçer. İznik kuşatması esnasında Bursa, Adrenos Batonos, Kite ve Kestel birleşerek, Osmanlı birliklerine saldırsalar da, bozguna uğramışlardır. 1326 yılında Bursa’nın fethedilmesi ve Osmangazi’nin ölümü ile yerine oğlu Orhangazi geçer. Bölgedeki Bizans kalelerini tek tek kaybeden İmparator 3, Andranıkos, Türk ilerleyişini durdurmak için hazırladığı seçme Şövalyelerden oluşan ordusuyla 1329 yılında Palekanon (Maltepe) ovasında karşılaşır. Bir Osmanlı beyi ile Bizans imparatorunun ilk karşılaşması olan bu savaşta ağır yenilgiye uğrayan imparator yaralı olarak kaçmak zorunda kalır. Bu önemli savaşın neticesinde, İznik Tekfur’u antlaşma yoluna giderek, İznik’i teslim eder” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X