İznik’te ‘Çini Festivali’

İznik Çini Sanat Festivali şehitler için yapılan saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile start aldı.

İznik’te ‘Çini Festivali’

HAYRİ ŞEN

 

Belediye binası önünde 60 çini ustasının stant açtığı festivale, Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Osman Sargın, il ve ilçe kent konseyi üyeleri ile turizm acenteleri katıldı. 

 

Festival kapsamında çini stantlarını gezildi, ürünler hakkında bilgi verildi. Başkan Osman Sargın gezi sırasında çini malzemesinin nemi nasıl aldığını çini karonun üzerine su dökerek gösterdi. Çini ustaları, ebru sanatçıları, çini torna ustaları, yöresel el sanatçıları ve engelli vatandaşlar tarafından birebir el ile yapılan çeşitli ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. El sanatçıları üç gün sürecek festivalde hünerlerini sergileyecek.

 

TURİZME KATKISI

Yörenin adını tüm dünyaya duyurmak istediklerini belirten Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, İznik’in Bursa turizmine katkısının çok büyük olduğunu söyledi. İznik kaymakamı Pehlivan da, “Bugünlerde yürek ve içimizi burkan şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Hiç bir saldırı birlik ve dirliğimizi bozamayacak” dedi.

Çinide insan ruhunun yansımalarını görmenin mümkün olduğunu ifade eden Pehlivan, İznik Çinisi’nin bugün uluslararası arenada hak ettiği yerini aldığını söyledi. Pehlivan, İngiltere ve İtalya’da İznik çini sanatını görebilmenin mümkün olduğunu dile getirdi. 

 

Belediye başkanı Osman Sargın ise İznik Çinisi’nin, Anadolu Selçukluları’ndan miras geldiğini ifade ederek, Osmanlı döneminde ise altın çağını yaşayan sanatın ustalarının sayısının o dönem 600’ü bulduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X