İznik’teki tarihi tiyatroda bir ilk

İznik’in en önemli tarihi yapılarından biri olan Roma Tiyatrosu, bu yılki Müzeler Haftası etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

İznik’teki tarihi tiyatroda bir ilk

HAYRİ ŞEN

İznik’teki tarihi Roma Tiyatrosu, Müzeler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yaptı. Tarihi tiyatroda gerçekleştirilen etkinliklerde, Boyalıca İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterileri de yeraldı.

Tarihi Roma Tiyatrosu’ndaki etkinlikte konuşan İznik Müze Müdürü Haydar Kalsen, “Müzelerin üstlendiği misyon, topluma yön ve yol gösteren rehber bir kurum olmasıdır.Müzeler aynı zamanda toplumun  hizmetinde olan ve onun gelişimi için çalışan, insanlığın somut ve somut olmayan kültürel mirası ile çevresini tanıması ve sahiplenmesi konusunda ilmi yöntemleri açığa çıkaran, kamuya açık kar amacı gütmeyen daimi bir kuruluştur. İlçemizde 1960 yılında Müze olarak kullanılmaya başlanan Nilüfer Hatun İmareti’nde, envanterimize kayıtlı 16 bin 76 eser ve 11 adet sit alanı bulunmaktadır. İlçemizde birçok alanda devam eden arkeolojik çalışmalar tamamlandığında inanıyorum ki, tarihi zenginliğimiz çok daha değerlenecektir’ dedi.

DÜNYANIN CAZİBE NOKTASI…

İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında, ‘Bundan 2200 yıl önce burada bir takım faaliyetler yapılıyordu. Bu tiyatro değişik maksatlar ile yüzlerce yıl kullanıldı. Bugün aradan belki de asırlar geçtikten sonra yine bir etkinlik ile burada olmak elbette sevindirici bir durum. Müzecilik sadece binalar yapıp içinde eserler sergilemek değil, dünyanın neresinde olursa olsun tarihsel niteliği olan antik yerleri, mekanları, eserleri bulup ortaya çıkarmak ve insanlığın hizmetine sunmaktır. Roma Tiyatrosu’nda da şu an bir çalışma söz konusu. İznik adeta bir açık hava müzesi diyebiliriz. İznik bu eserler ile sadece ülkemiz için değil, dünyanın cazibe noktalarından, tarihsel noktalarından birisidir. Bu mekanların restorasyonu noktasında ilçemizde özellikle son iki yıldır yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin arasında iki yıl önce büyük bir protokol imzalandı. Geçmişte yapılan kısa süreli çalışmalar artık neredeyse tüm yıla yayılarak yapılıyor ve İznik’teki bu tarihi eserlerimiz hızla, gerçek hak ettiği değerlere yükseltiliyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X