Japon prensesin vefası: Türkler…

1890’da yılında batmasıyla Japonya-Osmanlı arasında dostluk köprüsünün mimarı olan Ertuğrul fırkateyni Japonya Prensesi’nin katıldığı törenle anıldı.

Japon prensesin vefası: Türkler…

II. Abdülhamit’in hediyelerini götürdükten sonra Pasifik Okyanusu’ndaki dönüş yolunda şiddetli fırtına nedeniyle batan Ertuğrul fırkateyni, Japonya prensesi Akiko Mikasa’nın da katılımıyla anıldı. 3 yıl önce ölen babası Tomohito Mikasa’yı anan prenses Mikasa, “Babam Türkiye ile ilişkileri bana emanet etti. Ertuğrul bu dostluk tarihinin başlangıcıdır” dedi.

Kushimoto Kültür merkezi’nde düzenlenen törene 1 Nisan’da Aksaz’dan yola çıkan TCG Gediz’in personelinin yanı sıra, TBMM Başkanı Cemil çiçek, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Japon Öz Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Seiji Oyama, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Vakayama Valisi Yoshinobu Nisaka ve Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima katıldı. Tokyo İmamı Muhammet Alas’ın okuduğu duanın ardından tören başladı.

‘Hedef dostluğu ilerletmek’

Japon Altes prensesi Akiko Mikasa, törende yaptığı konuşmada, “16 Eylül 1890’da 500’den fazla kazazedeye Japon insanların yardımı ve kurtarma çalışmaları dostluk tarihimizin de başlangıcı oldu. İki ülke arasındaki bağlar 1985’te Tahran’daki Japonları ülkemize Orhan Suyolcu adlı THY pilotunun getirmesiyle güçlendi. Babam bu olayda bana, ‘Türkler, karada ve denizdeki dostluklarını havada da gösterdi’ demişti.

3 yıl önce ölen babam bir konuşmasını benim yapmamı istemişti. Ben babamın Türkiye ile ilişkileri bana emanet ettiğini düşünüyorum. Türk-Japon dostluğu ebedidir” ifadelerini kullandı. Prenses Akiko babası Prens Tomohito’nun “Türkler, ne temiz ve ne vefalı bir millettir” sözünden de alıntı yaptı.

TBMM Başkanı Çiçek de, “Hedefimiz Türk-Japon dostluğunu ileri taşımaktır. Ertuğrul’daki şehitler ebedi bir dostluğun oluşmasını sağladılar. Halkımız şehitlerimize sahip çıkan Japon halkına minnettardır” dedi.

Törenin sonunda Cemil Çiçek, Akiko Mikasa ve yetkililer, temsili abideye çiçek bıraktı. Son olarak, yaşlı ve çocuklardan oluşan Japon grup, “Ertuğrul Fırkateyni” adlı Japonca şarkıyı söyledi.

 

Ertuğrul’un heykeli yapıldı

Şiddetli fırtına ve yağmur nedeniyle Ertuğrul Şehitliği’nde yapılamayan törenin ardından, heykeltıraş Pınar Öktem Doğan’ın yaptığı heykel açıldı. Ertuğrul’un battığı Kaşinozaki Burnu’nun üzerine yapılan ve Pasifik Okyanusu’na bakan geminin 2 ton ağırlığındaki bronz heykeli önünde iki ülkenin Deniz Kuvvetleri Komutanı birlikte poz verdi. Prenses Akiko da Doğan’a teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X