Japonlarla enerji zirvesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Junji Suzuki ile nükleer santral ve yenilenebilir enerji yatırımlarını görüştü.

Japonlarla enerji zirvesi

Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Bakanları Toplantısı için bulunduğu Paris’te, Japon Bakan Suzuki ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Alaboyun, Suzuki’ye güneş ve rüzgar enerjisi alanında Türkiye’ye yatırım yapabileceklerini, teşviklerin söz konusu olduğunu söylediğini ifade etti. Türkiye’nin özellikle rüzgar enerjisi kapasitesini 2023’e kadar 5 kat arttırmayı hedeflediğini hatırlatan Alaboyun, ”Japon Bakan da bu konuyla ilgileneceğini ve birkaç ay içerisinde Japonya’da yenilenebilir enerji üzerine bir konferansın olduğunu aktardı. Bu konferansta Türkiye’deki yatırım imkanlarını gündeme getireceğini dile getirdi” ifadelerini kullandı.

SİNOP NÜKLEER İÇİN DESTEK

Alaboyun, ikili görüşmede Sinop Nükleer Santralı’nın da gündeme geldiğini ve Türkiye’nin Japonya’ya bu konuda destek vermeye devam edeceğini vurguladığını anlattı. Sinop Nükleer Santralı için fizibilite çalışmalarına başlandığını anlatan Alaboyun, şunları kaydetti: ”Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Sinop Nükleer Santralı’nın yüzde 49’una ortak. Projenin yüzde 51 ortaklığını ise Japonya ve Fransa oluşturuyor. Santralı kurmak için ortakların Sinop NGS AŞ’yi kurmaları gerekiyor. Bunun için de EÜAŞ Jersey Kanal Adaları’nda bir off-shore şirket kurdu, EÜAŞ International Limited. Japon ve Fransızların da bu tür bir şirket kurması gerekiyor ki Sinop NGS AŞ kurulabilip santral yapılabilsin.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X