Japonya nükleer enerjiye geri döndü

Japonya, Fukuşima nükleer kazasının ardından 4,5 yıldır kullanım dışı olan nükleer güç santrallerinden ilkini yeni güvenlik kurallarına göre yeniden devreye aldı.

Japonya nükleer enerjiye geri döndü

Kyushu Electric Power şirketinden yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Sendai nükleer güç santraline ait 1 numaralı reaktörün açılışı yapılarak santral yeniden faaliyete geçirildi. Gelecek cuma günü elektrik üretmeye başlayacak santral, eylül ayında tam kapasiteyle çalışacak.

Açıklamada, deprem ve tsunamiden dolayı 2011’de yaşanan Fukuşima nükleer kazasının ardından açılan ilk nükleer santral olma özelliğini taşıyan Sendai ile Japonya’nın nükleer enerjiye döndüğüne işaret edildi.

Şirketin basın sözcüsü Tomomitsu Sakata, reaktörün hiçbir problem yaşanmadan devreye alındığını bildirdi.

Japonya’nın Nükleer Düzenleme Kurulu, Sendai nükleer reaktörün güvenliğini geçen yıl eylül ayında onayladı. Santrale ait bir diğer reaktör ise ekim ayında devreye alınacak.

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından yaşanan Fukuşima faciası sonrası bazı nükleer istasyonlar kapatılmıştı. Ülkede bulunan nükleer santraller, son iki yıldır güvenlik kontrollerinden geçiriliyordu.

Deprem ve tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali’nde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil’den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi sonucu ortaya çıkan radyasyon sızıntısının ardından bölgede yaşayan 100 bin kişi tahliye edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X