Kabuk değişse de amaç aynı

Terör örgütü PKK, Kürt halkının da hedef olmasıyla tabanı gözünde zor duruma düşen terör örgütü, bundan kurtulmak için her seferinde isim değişikliğine gitti.

Kabuk değişse de amaç aynı

Emniyet kaynaklarından derlenen verilere göre, 15 Ağustos 1984 21.30’da Eruh ve Şemdinli’de gerçekleştirdiği ilk büyük ölçekli silahlı eylemle adını duyuran terör örgütü PKK, aradan geçen 32 yılda farklı isimlerle birçok alt örgüt kurdu.

Gerek kent merkezlerinde gerekse kırsalda güvenlik güçleriyle çatışmaya giren terör örgütü, silahlı ve bombalı saldırılarıyla Türkiye’de huzur ve kardeşlik ortamını hedef alarak anayasal düzeni silahla yıkma amacını sürdürdü. 

Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da yakalanmasından sonra söylem değişikliğine giden, Çözüm Süreci’ni lojistik destek ve yeni eleman kazanma süreci gören ve bu süre zarfında özellikle kent merkezlerine silah ve mühimmat yığınağı yaptığı değerlendiren terör örgütü, son dönemde siyasi ve akademik sempatizanlarını da kullanarak “demokrasi” ve “barış” kavramlarının arkasına saklanmaya çalışıyor ancak “bağımsız devlet” hayalinden vazgeçmediği görülüyor. 

Eylemlerinde özellikle haklarını savunduğunu iddia ettiği Kürt halkının da hedef olmasıyla tabanı gözünde zor duruma düşen terör örgütü, bundan kurtulmak için her seferinde isim değişikliğine gitti.

Gerçekleştirdiği saldırılarda sivillerin katledilmesinin tabanı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri giderebilmek için isim değiştiren terör örgütü, eylemlerinin ulusal ve uluslararası kamuoyunda “özgürlük mücadelesi” ve “halk hareketi” olarak algılanması amacıyla zaman zaman imaj yenilemeye çalışıyor.

“Her büyük dönüşümde örgütün tabiri caizse estetik ameliyat geçirdiğini görüyoruz”

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan SETA Güvenlik Çalışmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, 1978’de kurulan PKK’nın 1984’te ilk saldırısını gerçekleştirdiğini, kongrelerle strateji değişikliğine giden örgütün ana isminin kaldığını ancak farklı adlarla toplumsal tabanı kontrol etmeye dönük stratejisinin sürdüğünü söyledi.

Örgütün sürekli makyaj tazelemeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yeşiltaş,  “Örgütün sürekli makyaj tazelemeye ihtiyacı olduğunu, Türkiye’nin içinde olan her büyük dönüşümde veya bölgede yaşanan büyük dönüşümlerde tabiri caizse kendisine estetik ameliyatı yaptığını görüyoruz” dedi.

Yeşiltaş, “PKK dışında gözüken bütün örgütlenmelerin, dikkat ederseniz alfabedeki bütün harfleri bir araya getirerek, farklı kombinasyonlarla yeni isimler ürettiklerini görüyorsunuz. Bunun iki anlamı var. Birincisi, PKK’nın doğrudan bu meselelere dahil olmadığını göstermeye çalışmak, ikincisi de örgütlenmenin başarıya ulaşamaması sonrasında yeni örgütlenme modeli ortaya koyarak yeni stratejiyi bu örgüt üzerinden devam ettirmek” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X