Kabul edilemez

Astana’da masa dışında kalan ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye ordusuna ait bir askeri konvoyu vurması Rusya’yı kızdırdı. Moskova bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu açıkladı.

Kabul edilemez

ABD liderliğinde DEAŞ’a karşı kurulan koalisyon güçleri, ‘çatışmasızlık bölgesini ihlal ettiği’ gerekçesiyle Suriye ordusuna ait bir konvoya hava saldırısında bulunmasına Rusya sert tepki gösterdi.

Önceki akşam Ürdün sınırındaki El Tanf’ta gerçekleşen saldırıda birçok tank ve zırhlı imha edilirken 6 askerin de öldüğü bildirildi. Saldırıyla ilgili dün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, konvoyun vurulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Gatilov, ‘Bu, kesinlikle kabul edilemez. Söz konusu saldırı,  Suriye’nin egemenliğinin ihlalidir. Ayrıca bu, ülkedeki siyasal sürece de yardımcı olmayan bir adım’ ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMA RİSKİ…

ABD, İngiltere ve Ürdün özel kuvvetlerinin, geçen haftasonu, Irak’ın Batı ucundaki El Velid sınır kapısından Suriye’nin güneydoğusundaki El Tanaf yerleşim birimine girmişti.

Aynı bölgede koalisyonun ilerleyişinin önünü kesmek için mevzilenme faaliyeti yürüten Suriye ve müttefikleri ile ABD arasında doğrudan çatışma riski de artmıştı.

TANAF’IN STRATEJİK ÖNEMİ

Suriye ve müttefiklerinin, El Tanaf askeri üssüne giden Bağdat-Şam karayolunda kontrolü yeniden sağlaması, güneydeki müttefik Irak’la bağlantının yeniden tesis edilmesine büyük fayda sağlayacaktır. Zira DEAŞ, Irak-Suriye sınırındaki geniş arazileri kontrol etmeden önce Bağdat-Şam karayolu, İran’dan Suriye’ye yönelik olarak yapılan silah sevkıyatında önemli bir güzergahtı. Dolayısıyla, ABD’nin bu saldırıyla birlikte, Suriye ordusunun bölgedeki stratejik hedeflerine ulaşmasını engellemeyi amaçladığı öne sürüldü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X